Valgamaa naised leidsid kõrvitsasuuruse hiidmuna

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidmuna üks leidjatest Gaidy Mandre poseerib 4,65-kilose seenega. Hiidmuna jäi seisma koduõue pererahvale ja külalistele vaatamiseks. FOTO: Gaidy Mandre
Hiidmuna üks leidjatest Gaidy Mandre poseerib 4,65-kilose seenega. Hiidmuna jäi seisma koduõue pererahvale ja külalistele vaatamiseks. FOTO: Gaidy Mandre Foto: Gaidy Mandre

Ema ja tütar Tiiu ja Gaidy Mandre avastasid oma maja lähedalt aasalt hiidmuna, mille ümbermõõt on 126 sentimeetrit ja kaal 4,65 kilo.

Naised olid parasjagu metsas seeni korjamas, kui neile jäi silma üks, mis mõõtudega kõik teised kaugele maha jättis. Hiidmuna kasvas Tiiu ja Gaidy Valga vallas Kaagjärve külas asuvast kodust 100 meetri kaugusel.

Esialgu naised seent ära süüa ei plaani, vaid jätavad selle koduõuele sügisnäituseks endale ja sõpradele vaatamiseks.

Murumuna on noorelt söödav värskelt praetuna. 2008. aastal proovisid hiidmuna Tartu Postimehe töötajad. Reporter Raimu Hanson märkis, et uskumatult suure seene küpsetamine käib hämmastavalt kergesti. Tarvis läheb vaid jahu, muna, soola, õli ja kuuma panni. Kiiresti valmiv roog maitses ajakirjaniku sõnul nagu soolane svamm.

Hiidmuna on murumunaliste sugukonda kuuluv seeneliik. Väidetavalt on Eesti suurim murumuna leitud Ida-Virumaalt Saka kandist. Selle ümbermõõt oli 198 sentimeetrit, kõrgus 41 sentimeetrit ja kaal 16 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles