Kommentaar: müütiline piirikaubandus

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Rapp
Jaan Rapp Foto: Arvo Meeks

Eestis on ikka tõdetud, et kuigi idanaaber on ettearvamatu, on meil vähemalt teiste naabritega vedanud. Paraku on viimastel aastatel olukord Eesti lõunaosas tegutsevate poodnike seisukohalt muutunud ja Lätist saanud vaata et surmavaenlane. Nii on palju väikekauplusi uksed sulgenud, süüdistades seejuures piirikaubandust.

Üks seni viimaseid piirikaubanduse ohvreid oli Valgas tegutsenud vaibapood, mille omanik tõdes, et väga raske on tegutseda, kuna inimesed käivad sisseoste tegemas Lätis. Ning sealt ei osteta seejuures sugugi ainult alkoholi, vaid samamoodi tööstuskaupu – sealhulgas selliseid, millega kauples Valgas hiljuti suletud pood.

Ilmselt ongi ametisolev valitsus oma aktsiisipoliitikaga tekitanud paljudele Eesti ettevõtjatele korvamatut kahju. Enam ei aita ka mõne aktsiisitõusu ärajätmine, kuigi vähemalt teoreetiliselt võib sellelaadsete otsuste puhul korraks õndsalt ohata ja tunnustada meie valitsejate õpivõimet.

Kindlasti lootsid paljud ettevõtjad aga aktsiisitõusu peatamise valguses sedagi, et valitsusparteid võivad uut riigieelarvet kokku seades aktsiisitõusule sootuks pidurit tõmmata. Praegu näib, et see lootus oli asjatu.

Piirikaubanduse puhul on kritiseeritud ka ajakirjandust, kes seda justkui soodustavat, kirjutades Läti odavatest hindadest. Eks kohati ole teema tõepoolest liigset tähelepanu saanud. Samas ei tohi unustada, et ajakirjanduse ülesanne ongi kajastada meie ümber toimuvat.

Küll ei ole aga tõepoolest liiga palju kirjutatud sellest, et tegelikult on Eesti kaupluste hinnad mõnelgi juhul ka piiri ääres Läti omadega võrreldes täiesti konkurentsivõimelised. Põhja-Läti ajalehe Ziemeļlatvija Valkas elav reporter Inga Karpova on juba aastaid kiitnud Eesti odavaid ja häid piimatooteid, mida ta Valga poodidest iga nädal hankimas käib. Samuti on kohv tema sõnul kaksiklinna Eesti poolel tunduvalt odavam. Kaupu, mida tema ja ta tuttavad soodsa hinna tõttu Valgast ostmas käivad, on veel.

Mind ennast tabas aga hiljuti üllatus piirilinna Selveris. Sünnipäevaks sisseoste tehes avastasin, et seal on vahuvein sama hinnaga kui Läti alkopoes mõnisada meetrit eemal.

Seega on jutt, et Lätis on kõik odavam, omalaadne müüt. Paraku selline, mida on raske murda. Pealegi ei tasu unustada, et naaberriigis käiakse suuresti ostlemas nagunii: kas või vahelduse pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles