Salasigarettide vedaja jäi Schengeni viisata

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22. septembril avastati Luhamaa piiripunktis autost 28 600 Valgevene Vabariigi maksumärkidega sigaretti.
22. septembril avastati Luhamaa piiripunktis autost 28 600 Valgevene Vabariigi maksumärkidega sigaretti. Foto: Maksu- ja tolliamet

Laupäeva hommikul kella 6.50 paiku pidasid piirivalvurid Luhamaa piiripunktis Eestisse saabumisel kinni Venemaa Föderatsiooni registreerimismärkidega sõiduki Fiat Scudo, mida juhtis Venemaa Föderatsiooni kodanik, 47-aastane mees.

Tollikontrolli käigus avastati sõidukist peidetuna 28 600 Valgevene Vabariigi maksumärkidega sigaretti. Mehe Schengeni viisa tunnistati kehtetuks ja ta saadeti tagasi Venemaa Föderatsiooni.

Kagu piiripunkti juht Andrus Reimaa kinnitas, et viisa tühistamine on erandlik otsus, mille tegemist kaalutakse hoolikalt ning iga juhtumit eraldiseisvalt analüüsides.

„Antud juhul oli tegu inimesega, kes peitis sõidukisse suures koguses keelatud kaupa ning püüdis seda Eestisse smuugeldada,“ ütles piiripunkti juht. "Ühtlasi oli tegu viisa väärkasutusega, sest viisa oli mees taotlenud endale turismi, mitte majandusliku eesmärgiga. Neid asjaolusid hinnanuna oli meil põhjust järeldada, et kui inimene ei suuda piirigi seaduslikult ületada, ei suuda ta Eestis viibides ammugi seaduskuulekalt jätkata."

Reimaa illustreeris seekordse juhtumi erakordsust näitega, et kui piiriületaja pagasist avastatakse lubatust enam maksumärkideta sigarette, näiteks 30-40 pakki, päädib juhtum reeglina rahatrahviga ning trahvi tasumise järel võib juht teekonda jätkata. Teatud juhtudel tõkestatakse ka sellisel juhul riiki sisenemine.

Viisa tühistamine on aga üks äärmuslikemaid samme. Näiteks tühistatakse viisa neil, kes püüavad Eestisse siseneda võltsitud dokumentidega või siis kasutavad riiki sisenemiseks varastatud sõidukit.

Üks viimatisi silmapaistvamaid juhtumeid oli 4. augustil Ida-Virumaal, kus suure kiirusületamisega vahele jäänud välismaalase viisa samamoodi tühistati ja mees saadeti riigist välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles