Eesti saab uue ID-kaardi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muudatustest hoolimata jääb kaardile alles ka senine kontaktne liides, millega kasutada seda kaardilugejas.
Muudatustest hoolimata jääb kaardile alles ka senine kontaktne liides, millega kasutada seda kaardilugejas. Foto: Erik Prozes / Postimees

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) tutvustab neljapäeval uut kontaktivaba liidesega ID-kaarti, mis võetakse kasutusse juba uuel aastal.

Uus ID-kaart saab olulise tehnilise uuenduse, mille tulemusel ei pea seda kasutamiseks enam kaardilugejasse panema, vaid see toimib ka kontaktivabalt. Selle võimaluse annab kaardile uus kiip, millel on eelmisega võrreldes suurem mälu. See lubab kaardile lisada ka rohkem rakendusi: näiteks ühistranspordi elektroonilise pileti, puudega isiku kaardi või mõne teise elektroonilisel kujul väljastatava tõendi.

Samas jääb kaardile alles ka senine kontaktne liides, millega kasutada seda kaardilugejas.

Seejuures vahetub ka ID-kaardi tootja. Enam kui 15 aastat Eestile ID-kaarte tootnud Gemalto asemel hakkab seda uuel aastal tegema hanke võitnud Prantsusmaa ettevõte Idemia, endise nimega Oberthur.

Gemalto on küll hanke tulemused kohtus vaidlustanud. Esimese astme kohus otsustas möödunud aasta 28. detsembril vaide rahuldamata jätta, kuid Gemalto on selle otsuse vaidlustanud ringkonnakohtus.

Peale ID-kaardi uuenevad elamisloakaart, digitaalne isikutunnistus ja diplomaatiline isikutunnistus. Dokumente hakatakse välja andma uuel aastal. Digiallkirja andmine ja autentimine on esialgu võimalik kontaktse kiibi abil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles