Valga ühe pärli taastamine lükkus jälle edasi

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgas aadressil J. Kuperjanovi 12 paiknev hoone on rahva hulgas tuntud lõvidega majana. Pool majja planeeritud 18 korterist on mõeldud õpilaskodule ja pool üürikorteriteks linna tulevatele töötajatele.
Valgas aadressil J. Kuperjanovi 12 paiknev hoone on rahva hulgas tuntud lõvidega majana. Pool majja planeeritud 18 korterist on mõeldud õpilaskodule ja pool üürikorteriteks linna tulevatele töötajatele. Foto: Arvo Meeks

Valga niinimetatud lõvidega maja taastamise algus on taas edasi lükkunud. Muinsuskaitse soovis uute uuringute korraldamist ning pealegi ei jätku küttetorustikus piisavalt võimsust.

Kuperjanovi 12 hoonesse, mille esiküljel lõvipeade kujutised, on plaanis rajada õpilaskodu ja üürikorterid. Renoveerimine pidi algama juba eelmisel aastal ja vahepeal lootis vald töödega alustada tänavu sügisel. Nüüd on see lootus kadunud.

Vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Põim Kama selgitas, et muinsuskaitseamet on nõudnud majale täiendavaid uuringuid, mis lükkavad ehituse algust edasi. «Näiteks lõppesid äsja värviuuringud. Hoone välisseinte värviuuringute nõue esitati alles hiljaaegu.»

Projekteerimine peaks lõppema lähikuudel

Kerkinud on ka teisi probleeme, mis seotud eelkõige kaugküttega. Praegu ei jätku läheduses olevates kaugküttetorustikes lisavõimsust hoone kütmiseks. «Kas rajada lisatrass või lahendada küte lokaalselt, otsustatakse täiendavate andmete põhjal, kuid selliselt, et see ei pidurdaks projekteerimisprotsessi,» lausus Kama.

Vallavalitsuse ehitus- ja planeerimisteenistuse juhataja Urmas Möldre lisas, et kaugküttega liitumine läheks maksma üle 220 000 euro. «Üritame projekti muuta selliselt, et läheme üle maakütte peale,» lausus Möldre.

Praegu loodetakse projekt valmis saada aasta lõpuks. Millal aga ehitamine alata võib, ei julge Möldre ennustada. Õrn lootus selleks on uue aasta alguses või kevadel.

Möldre pole kindel, kas muinsuskaitsjatelt võib saabuda uusi nõudeid või kas praeguste uuringute tulemustega jäädakse rahule. «Aruandlus jõuab muinsuskaitseametisse septembri lõpuks. Kui seal on tõrkeid, lükkub ehitus veel edasi,» lausus Möldre, kelle sõnul on tegu keeruka remonditööga.

Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor Margis Sein ütles, et amet on palunud täiendavalt teha siseviimistlus- ja fassaadiuuringud. «Millega on viimistletud, mis kihid seal on, millised maalingud on tapeetide all. Millised ornamentikad, millised pildid on seal all olnud. Ja ka tehnikad,» kirjeldas Sein uurimisobjekte.

Väärikas hoone

Margis Seina sõnul on hoone äärmiselt väärtuslik. «Juba praegu on välja tulnud väga huvitavad seinamaalingud. Kindlasti ei pea taastama seda, mis seal enne oli, aga fragmendid peab jätma välja.»

Majja on plaanis luua üürikorterid ja õpilaskodu gümnasistidele. Korterid on mõeldud rentimiseks nii valla palgale kui ka eraettevõtetesse tööletulijatele, eelkõige just erasektorile.

Taastamistööde eeldatav maksumus on veidi üle 1,3 miljoni euro. Sihtasutuselt Kredex sai vald toetust 652 260 eurot.

Muinsuskaitseameti info põhjal on maja ehitatud tõenäoliselt 1910. aastal arvatavasti Riiast pärit arhitekti kavandite alusel omaaegsele Valga hambaarstile Julius Goerlzile.

Hoone on üks suurimaid enne Esimest maailmasõda Valgas ehitatud elamuid, mis on säilitanud oma algse välisilme koos omapärase juugendliku fassaadi­dekooriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles