Seenioridele plaanitakse pakkuda tasuta gripi vastu vaktsineerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Sotsiaalministeerium tahab suure suremuse tõttu hakata vanemaealisi tasuta gripi vastu vaktsineerima ning palus haigekassal analüüsida, milline oleks võimalik rahastamine, kulu ja korraldus, et pakkuda tasuta vaktsineerimist.

Vanemaealiste tasuta gripi vastu vaktsineerimisega võiks alustada juba järgmise gripihooaja alguses 2019. aasta sügisel, kirjutas tervise- ja tööminister Riina Sikkut haigekassale.

Eesti elanike gripivastase vaktsineerimisega hõlmatus on Euroopa Liidu väikseim. Hõlmatus oli 2017. aastal 3,2 protsenti elanikkonnast ning 4,3 protsenti vanemaealistest. Euroopa Liidu (EL) keskmine on 56 protsenti.

Samuti on Eestis Euroopa kõrgeim suremus gripi tüsistustesse. Möödunud hooajal suri gripi tõttu 94 inimest, neist valdav enamus olid 65-aastased ja vanemad. Kõrge suremuse üheks põhjuseks on väga madal hõlmatus gripivastase vaktsineerimisega.

Eesti on ainuke EL-i liikmesriik, kus gripivaktsiini vanemaealistele ega teistele riskirühmadele riigi poolt ei kompenseerita. Tervise- ja tööministrit nõustava riikliku immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liikmed on jõudnud järeldusele, et gripi tõttu on enim ohustatud hooldekandeasutuste vanemaealised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles