Arved Breidaks: ettevõtjaks vaid viimasel võimalusel

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arved Breidaks 
Arved Breidaks Foto: Arvo Meeks

Täna algava üle-eestilise ettevõtlusnädala jooksul kostub küllap mitmel puhul üleskutse raputada endalt palgatöötaja ahelad ning asuda ettevõtja põnevust ja vabadust pakkuvale teele, mis peaks viima unistuste täitumiseni, nagu lubab nädala hüüdlause.

Mulle jääb ettevõtlusnädala eesmärk mõnevõrra segaseks. Mõistan, et edulugude tutvustamise kaudu soovitakse ärgitada eelkõige noori hakkama ettevõtjaks ja olema uuendusmeelsed. Sest ettevõtlus, teadagi, on riigi rahakoti ja ühiskonna rikkuse otsene allikas ning mida rohkem edukaid ettevõtjaid, seda parem meil kõigil.

Teisalt on ettevõtjana tegutsemine seotud suurte isiklike riskidega ning võib tekitada pöördumatuid tervisekahjustusi, millele tuleks enne saatusliku sammu astumist mõelda.

Oma 25aastasest tööinimese elust olen suurema osa olnud palgatöötaja, kuid asjaolude sunnil seitse aastat ka ettevõtja. Enne kui minust sai ettevõtja, olin sellele võimalusele küll mõelnud, kuid FIEks registreerisin end siis, kus muud ei jäänud üle.

Kuni selle hetkeni olin uskunud poliitikuid, kes rääkisid Eestist kui madala maksukoormusega riigist. Kuni inimene pole oma taskust maksnud sotsiaalmaksu, pole tal aga meie maksukoorma tegelikust raskusest aimu. Sotsiaalmaksu tasumisest saanuks ka kõrvale hoida, kuid olen ravikindlustusest alati lugu pidanud ega tahtnud sellest loobuda.

Vabadus, mis öeldakse ettevõtja eluga kaasnevat, on näiline.

Majanduslikust küljest kujunesid mu ettevõtja-aastad väheedukaks. Palgatöötajana olen suutnud end paremini müüa ning arvestades töö mahtu, mis isegi väikeettevõtte käivitamisega kaasneb, on raske seda saatust heale sõbralegi soovitada.

Vabadus, mis öeldakse ettevõtja eluga kaasnevat, on näiline. Formaalselt tõesti otsest käsuandjat pole, kuid laiemas mõttes jagab direktor Turg ülesandeid, nii et vähe pole. Tööpäeva algus ja lõpp sõltub sellest, kui kaua jaksate endast välja anda. Puhkused on lühiajalised ja sõltuvad sellest, kuidas õnnestub vaba aega tekitada – vahepeal tuleb seda jõuga võtta.

Varem või hiljem hakkab see tervisele mõjuma. Mulle tõid ettevõtja-aastad kaasa märgatava kehakaalu ja vererõhu tõusu, mille allasaamisega näen nüüd kurja vaeva. Vähemalt on mul palgatöötajana jälle aega tervisespordiga tegeleda.

Seepärast, kui vähegi võimalik, ärge hakake ettevõtjaks! Ettevõtjaks lihtsalt sünnitakse. On rahutuid hingi, kes ei mahu raamidesse. Palgatöö muserdaks neid sama palju kui palgatöötajat sattumine ärimaailma ohtlikele väljadele.

Aga kui uudishimu asu ei anna, proovige järele. Kuid ärge öelge, et teid poleks hoiatatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles