Järgmine aasta tõuseb alampalk

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingud soovivad ka tulumaksuvaba miiniumumi tõstmist.
Ametiühingud soovivad ka tulumaksuvaba miiniumumi tõstmist. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Ametiühingute Keskliit sõlmisid kokkuleppe, mille alusel on  töötasu alammäär 2019. aastal 540 eurot kuus ja tunnitasu 3,2 eurot tunnis. Miinimum kuutasu tõuseb 40 euro ja tunnitasu 0,2 euro võrra.

„Alampalk peab olema seotud tööviljakusega. Eesti Panga prognoosi järgi peaks järgmisel aastal tööviljakus kasvama, mis võimaldab ka alampalga tõstmist 540 euroni,“ ütles Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar.

Ametiühingute Keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul said ametiühingud kuuajase tagasiside andmise perioodil inimestelt mitu arvamust, mis näitasid, et alampalgaga on väga keeruline toime tulla.

2017. aastal sõlmisid Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Ametiühingute Keskliit kokkuleppe. Selle kohaselt lähtutakse edaspidi töötasu alammäära kehtestamisel põhimõtetest, et töötasu alammäära tõstmise aluseks on prognoositav tööviljakuse kahekordne kasv aastal, mille töötasu alammääras kokku lepitakse. Alammäära ülemine piir on kahekordne prognoositav reaalne majanduskasv , alumine piir vähemalt 40 protsenti prognoositavast keskmisest brutopalgast ning aluseks võetakse Eesti Panga suveprognoosi andmed.

Tööviljakus kasvab järgmisel aastal prognoositavalt 4 protsenti ja kahekordne näitaja oleks seega 8 protsenti aastas.

Alampalgast väiksemat töötasu ei ole lubatud Eestis täistööajaga töötajale maksta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles