Mailis Reps: noored tahavad ja oskavad poliitikas kaasa lüüa

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps.
Mailis Reps. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eile lõppenud noorsootöö foorumil NOORUM arutleti koos noortega tuleviku noortepoliitika ja väljakutsete üle, mis ootavad noori ees järgmisel kümnendil.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps märkis, et noorsootöö on andnud eneseväljandamise võimaluse kümnetele tuhandetele noortele. „Meie noorsootöötajad on teinud noorte kaasamisel suurepärast tööd, juhendades ja suunates noori nende ettevõtmistes,“ ütles Reps. Ta lisas, et Eesti noored tahavad ja oskavad poliitikas kaasa rääkida.

Foorumi esimesel päeval oli fookuses noorte tuleviku planeerimine, noortepoliitika olulisus ja väljakutsed, mis ootavad noori ees erinevates eluvaldkondades. Kõigil osalejatel oli võimalik luua tulevikustsenaariume, milline on aasta 2035 noore jaoks. Foorumi teisel päeval said osalejad ülevaate noortevaldkonna arendamisest Euroopa Liidus ja otsisid lahendusi, kuidas Eestis edasi minna.

Foorumil osalenud OECD avaliku valitsemise direktoraadi programmijuht Miriam Allamtõstis esile, et OECD riigid loovad üha enam integreeritud strateegiaid, mis puudutavad erinevaid noortega seotud valdkondi. „Seeläbi ühtlustatakse sihte ja toetatakse laiemaid riiklikke arengueesmärke. Veelgi olulisem on, et kaasates noori strateegia loomisse, soodustatakse noorte seotuse tunnet ning suurendatakse usaldust noorte ja riigi vahel,“ sõnas ta.

Eesti Õpilasesinduste Liidu esimees Marcus Ehasoo rõhutas, et noored tahavad seista enda tõekspidamiste eest. „Võibolla noored ei kommunikeeri oma väärtusi nii, nagu vanem põlvkond, aga see ei tähenda, et nad ei väärtusta midagi,“ ütles ta. Ehasoo sõnul võiks noortel olla veelgi rohkem võimalusi otsustada ja valikuid teha, näiteks soovib ta näha suuremat valikuvabadust haridusküsimustes. Formaalharidus peaks tema hinnangul olema rohkem seotud mitteformaalse haridusega.

NOORUMi võttis kokku Eesti Noorteühenduste Liidu juhatuse esimees Roger Tibar, kes toonitas noorte nimel tegutsevate sidusrühmade koostööd. „Meeldiv oli näha, et NOORUMi kahel päeval oli kohal niivõrd palju valdkonna eksperte, huvilisi ja loomulikult ka noori. See võimaldas pidada sisukaid arutelusid ja koguda kõikidelt osapooltelt ideid noortevaldkonna tuleviku planeerimiseks,” sõnas Tibar.

Foorumi korraldas Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Eesti Noorsootöö Keskusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles