Moostes valmisid huvitavad e-õpikud

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpikute esitlus Vana-Võrumaa kultuurikojas.
Õpikute esitlus Vana-Võrumaa kultuurikojas. Foto: Andres Treial

Mooste Rahvamuusikakoolis valmisid e-õpikud rahvakandle, rahvapärase viiulimängu ja teppo-tüüpi lõõtspilli kohta. Õpikud on mõeldud täiskasvanud pilliõppijale.

Kolm aastat Eesti-Läti-Leedu koostööprojekti tulemusel valminud õpikud on Eesti kontekstis täiesti unikaalsed ja esimesed omataolised täiskasvanud õppijale mõeldud abivahendid. Oma metoodilise ülesehituse ja õppemaatriksi poolest  on õpikud ka heaks abivahendiks täiskasvanuõppes tegutsevatele õpetajatele nii muusikakõrgkoolides kui ka tavamuusikakoolides. Samuti on õpikutes kasutatud maatriksi ehk struktuuri järgi võimalik edaspidi koostada analoogseid õpikuid ka teiste pillide kohta.

Õpikute esitlus toimus reedel Vana-Võrumaa kultuurikojas üle-Eestiliste pärimus- ja rahvamuusikaõpetajate konverentsi raames.

Lisaks eesti autorite koostatud rahvakandle, rahvapärase viiulimängu ja teppo-tüüpi lõõtspilli õpikutele valmistasid ka läti ja leedu partnerid kolm õpikut nende riigile omastest rahvapillidest. Nendest mandoliin ja libliklõõts on tõlgitud ka eesti keelde.

Õpikud on alla laetavad projekti kodulehelt ning tänu Erasmus+ programmi rahastusele tasuta kasutatavad.

Õpikutest  leiab ülevaate rahvamuusika ja -pillide ajaloost ning hetkeseisust. Lisaks samm-sammulised õpetused pillimänguks koos rohkete foto, video ja audiomaterjalidega. Õpikud sisaldavad ka väikest pillilugude noodi, video-ja audinäidete kogumikku ning ekspertide näpunäiteid edasiseks õppimiseks.

Õpikutele on kauni disaini ja visuaali andnud Moostes tegutsevad kunstnikud Evelyn ja John Grzinich. Tõlked inglise-eesti suunal on teinud Sille Ilves ja Martin Leamon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles