Georg Trašanov jääb töötuskindlustushüvitiseta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Trašanov
Georg Trašanov Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga endine maavanem Georg Trašanov kaotas kõigis kohtuastmetes vaidluse riigiga, mille ta alustas, et saada töötukassalt töötuskindlustushüvitist.
 

Trašanov sai Valga maavanemaks 2005. aasta mais, kuid 2007. aasta novembris kõrvaldas Tartu maakohus ta kriminaalmenetluse ajaks ametist. Mullu 13. mail sai teenistustähtaeg ümber ja valitsus vabastas Trašanovi maavanema ametikohalt.

Seejärel pöördus Trašanov töötukassa poole sooviga saada töötuskindlustuse hüvitist. Töötukassa hinnangul polnud aga täidetud töötuskindlustuse seaduse tingimus, mille kohaselt kindlustatud isikul peab olema kindlustusstaaži vähemalt 12 kuud töötuna arvelevõtmisele eelnenud 36 kuu jooksul.

Trašanov esitas Tallinna halduskohtule kaebuse, milles palus tunnistada seaduse vastava sätte vastuolus olevaks põhiseadusega osas, milles see ei võimalda lugeda töötuskindlustuse staaži hulka ajavahemikku, mil kindlustatu töö- või teenistussuhe oli peatatud tema tahtest sõltumatutel asjaoludel. Haldus- ja ringkonnakohus jätsid töötukassa otsuse jõusse.

Trašanov pöördus seejärel riigikohtusse, mis tõdes, et nii menetluspooled kui haldus- ja ringkonnakohus on üht meelt, et Trašanovil puudub kehtiva õiguse järgi õigus töötuskindlustushüvitisele seepärast, et tal puudub vajalik töötuskindlustusstaaž. Kuid vaidlus seisnes selles, kas säte on põhiseadusega vastuolus.

«Trašanov näeb vastuolu põhiseaduse paragrahvidega, mille järgi on Eesti kodanikul õigus riigi abile vanaduse, töövõimetuse, toitjakaotuse ja puuduse korral. Halduskohus ja ringkonnakohus selle seisukohaga ei nõustunud ning vastuolu põhiseadusega näinud. Ka kolleegium nõustub haldus- ja ringkonnakohtuga,» märkis riigikohus.

Korruptsioonikuritegude eest osaliselt reaalse vangistuse saanud Trašanov läks Tartu vanglasse karistust kandma augusti lõpus. Vastavalt jõustunud kohtuotsusele tuleb tal veeta trellide taga pool aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles