Setomaa valmistub maailmakongressiks

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töörühma juhtide sekka kuulub ka keeleteadlane Sven-Erik Soosaar.
Töörühma juhtide sekka kuulub ka keeleteadlane Sven-Erik Soosaar. Foto: Liis Treimann/Postimees

Soome-ugri rahvaste esindajad kogunevad 26.–27. oktoobril Värskasse soome-ugri rahvaste maailmakongressi vahekonverentsile, et panna paika plaanid 2020. aastal Eestis toimuvaks 8. soome-ugri rahvaste maailmakongressiks ja arutada ajakohaseid teemasid nende rahvaste maailmas. Vahekonverents korraldatakse Eestis, tähistamaks sugulasrahvastega Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva.

«See, et vahekonverents on Setomaal, on ainulaadne ajalooline sündmus ning kinnistab taas Setomaa kesksust soome-ugri maailmas,» ütles Seto instituudi juht Ahto Raudoja.

Konsultatiivkomitee esimees Tatjana Klejerova annab ülevaate pärast 2016. aasta 7. maailmakongressi tehtust.

Põhitegevus käib aga töörühmades, mis käsitletavad rahvuskeelte õpet ja selle edukat praktikat, mittemateriaalse kultuuripärandi aktuaalseid küsimusi, infotehnoloogia rakendusi ja meediat, rände­protsesse ning vana ja uue kodumaalt eemal elava rahvarühma küsimusi. Töörühmi juhivad keeleteadlane Sven-Erik Soosaar (eesti), sotsioloog Aleksei Konjuhhov (komi), etnograafid Ildiko Lehtinen (soome) ja Zinaida Strogalštšikova (vepsa). Töörühmades pannakse alus Tartu maailmakongressi töösuundadele.

Värskasse on oodata ligi sada soome-ugri rahvaste esindajat.

25. oktoobril osalevad delegaadid ja vaatlejad Eesti Rahva Muuseumis hõimupäevade konverentsil, mis keskendub soome-ugri rahvaste ajaloo pöördelistele sündmustele sada aastat tagasi. 1917. aasta oktoobrirevolutsiooni ja Esimese maailmasõja lõpptulemus oli iseseisvate soome-ugri riikide tekkimine ja Vene NFSV koosseisu jäänud soome-ugri rahvaste rahvuslike territoriaal-autonoomiate moodustamine. Seda keerulist perioodi käsitlevad ettekannetes ja järgnevatel aruteludel ajaloolased Eestist, Soomest, Ungarist, Karjala Vabariigist, Mari-, Komi-, Udmurdimaalt ja Mordvast.

MTÜ Fenno-Ugria Asutuse korraldatav konverents kuulub EV100 programmi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles