Jalutuskäik vanaema lapsepõlve rohtunud radadel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Piirisild sai Võrumaal kuulsaks vanavara kogujana. Tal oli silma asjadele, mis tulevikus haruldasteks eksponaatideks muutusid. Samas oli ta ka aktiivne kommunist. Erakogu
Olga Piirisild sai Võrumaal kuulsaks vanavara kogujana. Tal oli silma asjadele, mis tulevikus haruldasteks eksponaatideks muutusid. Samas oli ta ka aktiivne kommunist. Erakogu Foto: Erakogu

Ilmselt mõtlevad üsna paljud meist aeg-ajalt sellele, kes on sada või kakssada aastat tagasi astunud just sellel maatükil, kus ta parasjagu seisab, tööd teeb või jalutab. Olen käinud muuseumis lugemas oma vanaema elulugu. Selliseid asju on huvitav lugeda juba seetõttu, et asjad ja kohad, mis inimestele tähtsad, muutuvad põlvkond põlvkonna järel.

Otsisin vanaema kirjelduste järgi ühe sellise koha üles: Rosma küla kruusaaugu Põlvamaal. Üllatuseks ei olnud seal vaid üks kruusa kaevamise koht, vaid terve küla on eri vanuses karjääre täis. Selle koha peal, kus 1900. aastal oli vilets hütike, on praegu mingi nõukaaegne laut, karjäär ise on juba metsa alla kasvanud. Kõrval on linnufarmi hooned.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles