Valgamaalased jagasid grusiinidele kogemusi haldusreformist

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa arenguagentuuri juht Rein Org.
Valgamaa arenguagentuuri juht Rein Org. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Läinud nädalal külastas Adžaaria autonoomse vabariigi (regioon Gruusia lääneosas) Kobuleti rajooninõukogu esimehe Davit Mtchedlishvili kutsel piirkonda Valgamaa delegatsioon.

Delegatsiooni kuulusid omavalitsuste esindajad (juhid, volikogude liikmed, spetsialistid), omavalitsusliidu ja arenguagentuuri spetsialistid ning Valgamaa ettevõtjad.

Visiit algas kohtumisega Gruusia regionaalarengu ja infrastruktuuride ministeeriumis, kus regionaalprojektide osakonna juht Nikoloz Rosebashvili andis ülevaate Eesti ja Gruusia arengukoostööst, teatas Valgamaa arenguagentuuri juht Rein Org.

Gruusia arengueesmärkide toetamisel on Eesti-poolse arengukoostöö peamiseks vormiks projektid võimekuse tõstmiseks, millega antakse edasi teadmisi, mis põhinevad Eesti sotsiaal-, valitsus- ja haldusreformidest ning Euroopa Liiduga ühinemisest saadud kogemustel. Alates 2003. aastast on erinevad Eesti valitsus-, era- ja kolmanda sektori organisatsioonid välisministeeriumi toel teostanud Gruusias sadu arengukoostööprojekte, mis hõlmavad pea kõiki eluvaldkondi.

Praegu valmistub Gruusia haldusreformiks ning reformi ettevalmistamisel keskendub valitsus inimressurssidele – reformi läbiviijate väljaõppele ning reformi käigus vabanevate spetsialistide ümberõppele. Eesti äsjane kogemus on seejuures grusiinidele ülioluline, rääkis Rein Org.

Visiidi keskse sündmusena toimus Kobuletis seminar „Gruusia haldusreformi ootel“. Seminaril osalesid Adžaaria piirkonna kõigi omavalitsuste juhid ja spetsialistid, Adžaaria parlamendi ja valitsuse liikmed. Seminari peaettekande tegi OÜ Geomedia juht Rivo Noorkõiv, Eesti üks tuntumaid haldusreformieksperte.

Grusiinide huvi teravik on suunatud sellele, kuidas Eestis sündis haldusreformi kokkulepe nii parlamendi ja valitsuse kui ka omavalitsuste tasandil, kuidas toimusid ühinemisläbirääkimised ja millisel moel taandati omavalitsusjuhtide vastuseis reformile. „Mõistagi ollakse huvitatud ka sellest, kas oleme tehtud reformiga rahul ja milliseid soovitusi anname võimalike vigade vältimiseks,“ ütles Valgamaa arenguagentuuri juht Rein Org.

Lisaks koostööseminaridele toimusid mitmed kohtumised erinevates piirkonna haridusasutustes koolijuhtide ja haridusspetsialistidega. Valgamaal on kõige pikaajalisemad Gruusia suhted Valgamaa kutseõppekeskusel. Kobuleti ja Valgamaa kutseõppekeskused sõbrustavad juba aastaid. Sealt on meie kooli rahvusvahelisse rühma (inglisekeelne logistika eriala) läbi aegade õppima asunud palju õpilasi, vastastikku on tehtud õppepraktikat (nt Eesti kokad seal praktikal). Praegu on koguni üks meie kooli õppejõud Kobuletist. Kutseõppekeskus on vedanud ka seniseid Gruusia suunalisi arengukoostööprojekte, mida rahastab välisministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles