Põlvamaa hõimunädal toob koolidesse komi keele ja kultuuri

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keerake komi tares valget tassikest laua keskel ning lauale (täpsemalt, selle ekraanile) ilmuvad hommiku-, lõuna-, õhtu- ja pidusöögid. Retseptidega.
Keerake komi tares valget tassikest laua keskel ning lauale (täpsemalt, selle ekraanile) ilmuvad hommiku-, lõuna-, õhtu- ja pidusöögid. Retseptidega. Foto: Margus Ansu

Esmaspäeval algas Põlva maakonnas soome-ugri rahvastele pühendatud hõimupäevade kontserdinädal. Põlva maakonnas on külas komi ansambel Sipertas, kes on tulnud siia Komi vabariigi Kotkerosi rajoonist.

Folklooriansambli nimi sipertas tähendab metspojengi. See on lill, mida võib näha vaid haruharva muusikute kodumetsades kasvamas. Samamoodi on Sipertasi liikmete jaoks haruldane ja hoolt ning hoidmist vajav nende pärimuskultuur.

Ansambel Sipertas vahendabki kuulajatele  edasi komi pärimuskultuuri – iidseid rituaale, kombeid, laule, lugusid ja püüab seda teha võimalikult ehedal moel.

Hõimupäevade koordinaator Põlvamaal Kati Taal sõnas, et komi ansambli puhul  on tegemist tõeliste oma kultuuri ja rahvuse patriootidega. „Ansambli liikmete emakeel on komi keel ja  selles nad ka omavahel igapäevaselt suhtlevad. Väga tore on bussiga ühest koolikontserdist teise sõites kuulata, kuidas laulunaised omavahel ilusas komi keeles muljeid jagavad ja vestlevad“, sõnas Rahvakltuuri Keskuse spetsialist Kati Taal.

Komi ansambli kontserdid toimuvad:

15. 10, esmaspäev

12:45 Viluste koolis

19:00 Leevi rahvamajas

16.10, teisipäev

10:00 Orava koolis

11:50 Puiga koolis

14:00 Põlgaste Külakeskuses

18:00 Kanepi Seltsimajas

17.10, kolmapäev

09.00 Põlva kool (Kesk tn)

11:35  Mooste  Kool

18:00 Põlva kultuuri- ja huvikeskuses

18.10, neljapäev

Nõo Põhikoolis ja Nõo Gümnaasiumis

18:00 Meeksi Rahvamajas. Salongiõhtu koos Urmas Kallaga

19.10, reede

11:00 Räpina Ühisgümnaasiumi aulas

12:30 Ruusa koolis

Fenno-Ugria asutuse korraldatavate üle-Eestiliste Hõimupäevade eesmärgiks on läbi aegade olnud kultuuri- ja hariduskoostöö Eesti, Soome ja Ungari vahel, teiste sugulasrahvaste tutvustamine ning seeläbi ka oma rahvusliku eneseteadvuse tugevdamine.

Viimaste aastate hõimupäevad on enim keskendunud Venemaa soome-ugri väikerahvaste moraalsele toetamisele, et nende keeled ja kultuur venestamise ja üleilmastumise tingimustes liig kiirelt ei hääbuks.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles