Küsitlus: kuivõrd on hiljutine salmonellapuhang mõjutanud kanamunade tarbimist?

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rita Mälton
Rita Mälton Foto: Maarius Suviste

RITA MÄLTON, agronoom

«Nädalas ehk paar muna söön. Mind ei ole salmonellapuhang hirmutanud. Peab lihtsalt käsi pesema ja hoolikas olema. Tootjast on aga väga kahju, kelle kanalas bakterid leiti.»

Aarne Musting
Aarne Musting Foto: Maarius Suviste

AARNE MUSTING, Mustangi talu peremees

«Mina söön palju kanamune. Meil on oma müüja, kellelt neid ostame, aga ostame ka poest. Salmonella tõttu küll mune söömata ei jäta. Kui ainult rohelist süüa, siis mina küll kaua püsti ei seisaks.»

Helgi Pung
Helgi Pung Foto: Maarius Suviste

HELGI PUNG, Puka kultuurimaja perenaine

«Meie pere sööb palju mune. Hiljutine salmonellapuhang pole eriti harjumusi mõjutanud.»

Aarne Leisalu
Aarne Leisalu Foto: Maarius Suviste

AARNE LEISALU, Põlvamaa arenduskeskuse juhatuse liige

«Söön keskmiselt korra päevas. Keedetult ja praetult, soola-pipart peale, ehk ka paprikat juurde. Vahel ka muna vahule klopitult ja näiteks kama või tärklisega segatult. Suhkrut ka. Hiljutine salmonelloosipuhang ega linnu­gripp ei sega mind kuidagi. Olen selle ajastu inimene, kus ära söödi kõik, mis nii-öelda hamba all päris ei karjunud. Oskan kõlblikul ja riknenud toidul maitse järgi vahet teha.»

Grillmeister Tarmo Märss
Grillmeister Tarmo Märss Foto: Maarius Suviste

TARMO MÄRSS, grillmeister

«Kuna pean tarbima rohkem valku, on meie menüüsse lisandunud rohkem mune. Mu naine kasutab mune aga oma töös: tortide ja kookide tegemisel. Beseede ja muude kookide jaoks võib kasutada ka pastöriseeritud muna. Salmonellaoht ei ole mõjutanud harjumusi. Tuleb lihtsalt muna korralikult kuumutada. Kodukanad on ka ostetud kes teab kust ja paljud neist terved on? Keegi ei garanteeri, et nad on terved. Meie ostame oma munad kindluse mõttes poest.»

Lea Roose
Lea Roose Foto: Maarius Suviste

LEA ROOSE, külaelanik Sangaste lähedalt

«Ostsime kanamune sealt, kus see bakter leiti: kahe-kolme resti kaupa. Aga nüüd tuli järsku selline asi... See on katastroof tegelikult! Praegu on meil vana tagavara veel alles. Sööme ikka edasi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles