Prokuratuur ei võtnud Sultsi Valga haigla kohta tehtud kuriteoteadet menetlusse

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Sults (keskel) ringkäigul Valga haiglas.
Märt Sults (keskel) ringkäigul Valga haiglas. Foto: Anastasya Kikkas

Märt Sults esitas 9. oktoobril prokuratuuri kuriteoteate, milles leidis, et Valga haigla nõukogu on võltsinud dokumente ja esitanud valeandmeid. Prokuratuur leidis, et kuritegudele viitavaid tunnuseid ei esinenud.

Teade puudutas väidetavaid rikkumisi seoses arstide töölepingutega.

Lõuna ringkonnaprokürör Milvi Väin vastas, et Lõuna ringkonnaprokuratuuri laekus kuriteoavaldus, milles väideti, et Valga haiglas võis toimuda dokumendi võltsimine ja korruptiivne käitumine.

Väiteid kontrollides selgus, et avalduses esitatud asjaoludes ei esinenud kuritegudele viitavaid tunnuseid ja seetõttu ei ole kriminaalmenetluse alustamiseks alust.

Kontrollimise käigus selgus, et Valga haiglat esindanud advokaat esitas töövaidluskomisjonile ühele Valga haigla töötajale mõeldud vastuse mustandi ehk dokumendi, millel ei olnud nõutud rekvisiite ega olnud digitaalselt allkirjastatud. Töövaidluskomisjoni istungil viga parandati ja advokaat esitas õige dokumendi, mis oli ka tegelikult töötajale välja saadetud.

Kirjeldatud tegevuse puhul ei ole prokuröri sõnul tegemist dokumendi võltsimisega karistusseadustiku § 344 mõistes.

Väin lisas, et võimaliku korruptiivse käitumise asjaolusid kuriteoavalduses ei esitatud.

Märt Sults ei jäänud otsusega rahule. "Prokuratuur ei pidanud rikkumiseks, et advokaat töövaidluskomisjoni käigus muudab oma ütlusi. Et see olevat lohakusviga. Et kuupäevad ei lähe kokku, on lihtsalt tehniline praak. Kui sa arvad, et sul on taskus mängupüstol, aga tegelikult on päris püstol ning tulistad ja päris kuul tuleb välja, ütled, et on tehniline viga?"

Kui alguses ütles Sults, et kaalub riigikohtusse pöördumist, siis mõne aja pärast täpsustas ta, et on otsustanud pöörduda riigiprokuratuuri. "Esmaspäeval või teisipäeval on see edasi kaevatud riigiprokuratuuri. Asi ei ole koondamisrahades, asi on selles, kas Tartu ülikooli kliinikumi meditsiinipoliitika on üldse eetiline või ei ole."

Sults lisas, et tema tegevuste lõppeesmärk jätkuvalt Valga haigla sünnitusosakonna taasavamine. Kui ka riigiprokuratuur asja arutada ei võta, on see Sultsi sõnul antud tegevusliini lõpp.

Küll aga ootavad järgmised tegevused. Üks neist on erandi taotlemine haldusreformi seadusele. "Järgmisel nädalal peaks mul valmima Riigikogus eelnõu. Et kui inimestele on hädavajalik, võiksid teenused ülepiiriliselt käia ühtsustatud hinnakirja alusel."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles