Vennad tegid virtuaalse panipaiga

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlvamaa 2018. aasta ettevõtete tunnustamisel pärjati vendade Martin (vasakul) ja Indrek Haavistu loodud E-Sahver tiitliga «Põlvamaa tõusev täht».
Põlvamaa 2018. aasta ettevõtete tunnustamisel pärjati vendade Martin (vasakul) ja Indrek Haavistu loodud E-Sahver tiitliga «Põlvamaa tõusev täht». Foto: Arvo Meeks
  • Idee sündis enda vanemate kodutalu saaduste rohkusest.
  • Toode on juba ka tunnustust toonud.
  • Konkurentsi külmkulleri teenuse alal pole.

Hiljuti Põlvamaa ettevõtete tunnustusõhtul tiitliga «Põlvamaa tõusev täht» pärjatud E-Sahver on uuenduslik ettevõte, millele panid aluse kaks venda. Tegu on omamoodi panipaigaga, kus kauba saab kätte külmkulleri abiga.

Põlvamaa tõusvale tähele aluse pannud vennad Martin ja Indrek Haavistu tõdesid, et alustava ettevõttena on neile igasugune tunnustus, kiitus või ükskõik missugune äramärkimine oluline. «Me väga hindame seda,» ütles Martin. «Tiitel tuli suure üllatusena.»

«Meie kõige kiirem aeg on just suvi või meie puhul tegelikult suvised õhtud, kus pärast tööd alustame marjade kokkukogumise, nende külmutamise ja pakendamisega. Sestap me me ei jõuagi tihti ise kõrvalt enda ettevõtte arengut vaadata,» lisas Indrek.

Vendade sõnul on neil siht paigas ja nad liiguvad samm sammu haaval selle poole. «Kui keegi märkab ja tunnustab meid selle eest, millega tegeleme ja oleme korda saatnud, süstib see meeletus koguses uut energiat ja annab motivatsiooni uuteks tegudeks,» märkis Martin Haavistu.

Külmkuller toob kohale

Osaühing sai alguse vendade enda kogemustest. Käies Põlvamaal Kanepi vallas Mügra külas vanemate juures, lahkusid nad sealt alatasa marjade, seente ja muude hoidistega, mida linnas sügavkülmas hoiustada ja endale sobilikul ajal tarvitada. Küll aga tuli tihti tõdeda, et sügavkülm ei ole nii suur, et paigutada sinna kogu kaasa võetud toidukraam.

Nii tekkiski neil idee: teha uudne sahver, kus saaks metsa- ja aiasaadused hoiustada, et need sealt endale sobilikul ajal kodusesse sügavkülma transportida. «Julgesime arvata, et ainult meie ei ole selle probleemi ees, et tahaks tarbida rohkem, kui sügavkülm mahutab,» ütles Martin Haavistu.

Vennad lõid virtuaalse sahvri, mis annab ka teistele inimestele võimaluse Lõuna-Eesti marju ja seeni tarbida rohkem, kui neil hetkel võimalust on. Firmale pandi nimeks E-Sahver.

E-Sahvri omanikud, vennad Martin Haavistu (vasakul) ja Indrek Haavistu tegid virtuaalse sahvri, et saaks hooajal saadused hoiustada ja endale sobilikul ajal need kodusesse sügavkülma transportida. 
E-Sahvri omanikud, vennad Martin Haavistu (vasakul) ja Indrek Haavistu tegid virtuaalse sahvri, et saaks hooajal saadused hoiustada ja endale sobilikul ajal need kodusesse sügavkülma transportida. Foto: Margus Ansu/PM/Scanpix Baltics

Kliendil on võimalik luua endale ettevõtte kodulehel virtuaalne sahver. Sinna saab soetada vendade kogutud tooted nii palju, kui kellelgi soovi on. Seejärel saab neid aga tellida koju koguses, mis sügavkülma mahub. Ülejäänud kogused jäävad vendade juurde tasuta hoiustamisele. Kaup transporditakse külmkulleriga kliendi uksele.

Küsimusele, miks just külmutatud marjad ning kas värske pole mitte parem, on vendadel vastus kohe võtta. «Jah, enamjaolt vastab see tõele, et värske on parem kui külmutatud. Siin on siiski mõned agad,» ütles Indrek Haavistu.

Vennad kiirkülmutavad

Vennad toovad välja mitu olulist punkti. Esiteks: aasta ringi ei ole kohalikku värsket marja või muud aiasaadust.

Teiseks on tehtud katseid ja uuringuid, mille tulemusena selgunud, et külmutatud marjad sisaldavad rohkem kasulikke aineid. Selle taga on nende sõnul lihtne seletus: kui õigesti külmutada värskelt korjatud mari, siis sinna sisse jääb kõik hea alles.

Nad lisavad, et värske mari võib aga tihti rännata terve nädala, enne kui lauale jõuab. «Samas värskelt metsast ise korjatud mari kohe söömiseks on alati kõige parem valik,» lisas Indrek Haavistu.

Ja kolmandaks: vennad kasutavad kiirkülmutamise kappe. See tähendab, et tooted külmuvad lõplikult kahe-kolme tunni jooksul. Samas kui tavalises sügavkülmas võtab see tavaliselt aega 24 tundi.

«Kiirkülmutamine tagab, et tootes ei jõua tekkida jääkristallid, mis muudavad marja jäiselt kõvaks. Samad jääkristallid lõhuvad ka marja seest. Kui mari sulab, jooksevad mahlad välja,» rääkis Martin Haavistu.

Ainult kohalikud saadused

Vennad elavad ja töötavad mõlemad Tartus. E-Sahvri aia- ja metsasaadused tulevad osaliselt Kanepi vallas Mügra külas asuvast Mihkle talust – paigast, kus mehed üles kasvanud. Seal kasvatavad ema-isa ja nad ise nii palju aiasaadusi, kui selleks võimalust on. Just nimelt Mihkle talus nad puhastavad, külmutavad ja pakendavad saaduseid ning osaliselt ka hoiustavad seal.

Vennad kasutavad kiirkülmutamise kappe. See tähendab, et tooted külmuvad lõplikult kahe-kolme tunni jooksul. Samas aga tavalises sügavkülmas võtab see tavaliselt aega 24 tundi.

Ülejäänud marjad ja seened ostavad nad kohalikelt nobenäppudelt.

«E-Sahvri kindel eelistus on, et ostame inimestelt ainult Eesti metsa- ja aiasaadusi. Kuna me ei lähe mahu peale välja, vaid hoiame kvaliteeti, on ümberkaudsetele inimestele tekkinud just võimalus enda väikesed kogused meile müüa,» rääkis Martin Haavistu. «Varem ei olnud kas võimalust või ei tasunud lihtsalt ära kokkuostu viimine. Nüüd aga kõik, mis aiast üle jääb, on võimalik meile pakkuda ja tuleme sellele ise ka järele.»

Martin ja Indrek ütlevad, et konkurente neil polegi. Samas nendivad nad, et kindlasti ei ole külmutatud marjade müük midagi uudset ja see on aasta ringi kättesaadav ka kauplustes.

Küll on midagi, mis neid teistest külmutatud marjade pakkujatest eristab. Näiteks kontrollivad ja puhastavad nad kõik saadused enne külmutamist ise. Neid ei paigutata lihtsalt sügavkülma, vaid kiirkülmutatakse. Samas pakendavad nad marjad-seened käepärastesse pakenditesse, mida on mugav avada ja uuesti sulgeda selliselt, et ei pea tervet kogust korraga üles sulatama. Peale selle on nad loonud kodulehe, kus kliendil alati ülevaade oma sahvrist olevatest kogust.

Transport 18 külmakraadiga

Praegu saab E-Sahvrist kaupa tellida ainult Tallinna ja Tartu piires. Põhjus on lihtne: sügavkülmutatud kauba transpordi logistika lahendamine ei ole nii lihtne, kui see on tavatoodete transportimisel. Näiteks nende transport alates Mihkle talust kuni Viimsini on kogu aeg 18 külmakraadi juures.
Vendade Martin ja Indrek Haavistu sõnul võtab see veel aega, et säärast kvaliteetset vedu pakkuda üle Eesti. Küll aga on neil plaan järgmisel hooajal laieneda teenusega Rakverre ja Pärnusse. Sealt edasi loodavad nad igal hooajal mõnes uues linnas kohal olla. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles