Tasuta saadud kaardid tekitavad süütunnet

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanna Turetski.
Hanna Turetski. Foto: Peeter Langovits

Sarnaselt möödunud aastatega on ka käesoleval sügisel pöördutud tarbijakaitseameti poole seoses Suu ja Jalaga Maalivate Kunstnike Kirjastus OÜ saadetisega, millega on kaasas arve. «Saadetis sisaldab eriformaadis jõulu- ja pakikaarte, järjehoidjaid, ümbrikke, tutvustavat kirja ning maksekorraldust,» täpsustas tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

Kirjas viidatakse sellele, et antud postkaardid on maalinud inimesed, kes erinevatel põhjustel kaotanud võime kasutada oma käsi, mistõttu maalivad nad suu ja jalgade abil. Kunstnike majandusliku sõltumatuse saavutamiseks palutakse jõulukaartide eest kanda 7,5 eurot Svenska Handelsbankeni AB Eesti filiaali arveldusarvele.

Ümbrikus olev maksekorraldus on Turetski sõnul tekitanud paljudes küsimuse, kas nad on sunnitud soovimatu saadetise eest tasuma. «Kõnealuse saadetise eest ei ole tarbija kohustatud maksma ega seda ka tagasi saatma. Sellekohast infot sisaldavad ka ümbrikus olev kiri ning maksekorraldus,» rõhutas Turetski.

SJK-Kirjastuse kasutatav müügimeetod ei ole tema sõnul paljudele vastuvõetav, kuna see on inimestele saadetud nende tahte vastaselt. «Hoolimata märkest, et ostukohustust ei ole, püütakse rõhuda inimeste
südametunnistusele. Tarbijad rõhutavad aga oma pöördumistes, et soovivad ise valida heategevuse ning toetuste viise,» rääkis tarbijakaitseameti osakonnajuhataja.

Tarbijakaitseamet on tema kinnitusel seisukohal, et analoogseid kampaaniaid ning puuetega inimeste toetusaktsioone saab läbi viia inimestele tellimata saadetisi ning maksekorraldusi koju lähetamata – seega ka inimestes süütunnet tekitamata.

«Tarbijakaitseamet soovitab kõikidel saadetise saanud inimestel käituda lähtuvalt oma vabast tahtest ning mitte tunda endal kohustust antud tehing sõlmida,» toonitas Turetski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles