Markkuse otsimistoimik seisab jätkuvalt uurijate laual

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadmata kadunud Markkus kolm aastat tagasi
Teadmata kadunud Markkus kolm aastat tagasi Foto: Lõuna prefektuur

Sel nädalal möödub kolm aastat sellest, kui Võrus nähti viimati tollal 17-aastast Markkust (pildil). Mis temast edasi sai, on siiani selgusetu.

Markkus jäi kadunuks ööl vastu 24. oktoobrit. Veidi pärast südaööd tegi ta telefonikõne, milles kinnitas olevat end Võru Säästumarketi juures. Turvakaamerate salvestised ajast veidi pärast seda kinnitavad noore mehe väidet. Ühe pealtnägija sõnul liikus Markkusega sarnanev noormees tol ööl Tallinna maanteele suunaga Tartu poole. Kinnitust sellele väitele saada pole õnnestunud.

Markkust on otsinud politsei, kaitseliitlased, sõjaväelased, lisaks sõbrad, tuttavad ja vabatahtlikud – paraku tulemusteta.

Kagu politseijaoskonna juhtivuurija Margus Puhm kinnitas kolmapäeval Lõuna-Eesti Postimehele, et politsei on Markkuse kadumisjuhtumiga järjekindlalt tegelenud. «Me pole kaotanud lootust saamaks selgust, mis Markkusega võis juhtuda. See tagaotsimistoimik on endiselt uurijate laual ning kontrollime ajapikku aina uuesti kogutud infot üle.»

Juhtlõngu pole

Paraku pidi Puhm tunnistama, et olulisi edasiviivaid juhtlõngu lisandunud ei ole. Kuid ta lubas, et töö nende hankimise nimel jätkub nüüdki. «Aja möödudes on jõudnud jaoskonda Võrust ja linna lähistelt leitud esemeid, mille seotust Markkusega kontrollitakse, kuid seni pole ükski neist leidudest kadunud noormehega seotud olnud.»

Hiljuti võttis Lõuna-Eesti Postimehega ühendust mees, kelle ootamatult kadunud poeg leiti peagi Soomest. Mees avaldas arvamust, et ehk on ka Markkus välismaale läinud. «Sinna on noortel pääseda tihti lihtsam, kui me arvame,» kinnitas ta.

Puhm peab aga väga vähetõenäoliseks võimalust, et Markkus lahkus välismaale.

«Samamoodi on kahjuks väga väike lootus noormeest enam elusana leida,» tõdes ta. «Suure tõenäosusega kaotas ta linnapiiril ebaadekvaatses seisundis kõndides sihi ning sattus hätta.»

Kogutud info ei anna tema kinnitusel siiani põhjust kahtlustada, et Markkuse kadumise põhjustas kuritegu.

Politsei on jätkuvalt tänulik igasuguse kogukondliku info eest. «Kui kellelgi on edasiviivat teavet, palume sellest ikka teada anda politsei infotelefonil 612 3000,» rõhutas Puhm.

Vabatahtlikest on olnud suur abi

Ta nentis, et Markkuse leidmiseks läbi viidud mastaapsetel maastikuotsingutel jäi ennekõike silma kogukonna ja kõigi kaugemaltki saabunud otsijate pühendumus ja tahe aidata. «Arvestades, et otsima kogunesid sajad ja sajad inimesed, oleme pärast seda otsingut oluliselt parendanud politseitööd vabatahtlike koordineerimisel ja juhtimisel: et iga abistaja saaks seal, kus vajalik ja võimalik, endast eesmärgi saavutamiseks parima anda.»

Igal aastal saab politsei Eestis üle 3000 ja iga päev keskmiselt 10 teadet kadunud inimestest, mis reeglina lahenevad kiirelt. Selle aasta üheksa kuuga on politseile Puhmi sõnul laekunud ligi 3300 teadet kadunud inimestest. Kolmapäevase seisuga oli lahendamisel 22 juhtumit, kus inimese asukoht polnud teada.

Igal aastal lisandub mõni juhtum, mis kiirelt ei lahene ja võib mõnikord ühese lahenduseta jäädagi, sest inimest ei õnnestu kusagilt leida.

«Suur osa sellistest hõlmab isikuid, kes on tahtlikult lahkunud näiteks välismaale, isegi nime vahetanud ja väldivad igasugust kontakti kodustega. Teine suurem osa pikaajalistest kadunutest on omal soovil või õnnetusjuhtumi tagajärjel elust lahkunud. Kadumise üksikasjade väljaselgitamist piirab siin tihti tõik, et inimese säilmeid ei õnnestu ruutkilomeetrite suuruselt keeruliselt maastikult kahjuks üles leida,» tõdes juhtivuurija.

Facebooki-grupp "Markkus Ansberg kadunud" avaldas neljapäeval Markkuse ema Marika Ossimova pöördumise, milles naine tõdeb, et on pöördunud kümnete selgeltnägijate poole, aga pole asjalikku abi saanud.

"Ma kinnitan teile, et oleme võtnud ühendust ja palunud abi peaaegu kõigilt selgeltnägijatelt nii Eestist, Venemaalt (Aleksander Šeps, Viktoria Raidos, Marilyn Kerro, Ilona Kaldre) pluss Eesti selgeltnägijate tuleproovis osalenutega ja võitjatega ja veel vast umbes 30 nn kaardimoori, pendeldajaga jne. Kinnitan, et nad kõik on öelnud erinevaid asju (alates tapmisest, õnnetusest, enesetapust, uppumisest jne)," kirjutas Ossimova.

Selgeltnägijate jutt on tema sõnul olnud aga nii pealiskaudne, et pole neid vanemaid aidanud. "Kui oleme palunud täpsustada, kuna tegemist on ikkagi proffidega, siis keegi järsku mitte midagi enam ei näe. Ma olin varem kõva selgeltnägijatesse uskuja, lausa fänn, aga kahjuks elu näitab midagi muud," ütles Markkuse ema ja lisas, et kes soovib teda ümber veenda, võib ühendust võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles