Mardipäev toob sanditamisfestivali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks aastat tagasi külastasid mardisandid ka Rakvere haiglat.
Kaks aastat tagasi külastasid mardisandid ka Rakvere haiglat. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Need, kes 9. novembril mardisanti jooksevad, võiksid sellest spetsiaalselt selleks loodud lehel ka teada anda. «Näitame koos maailmale, et mardisanditamine on elus, kirev, lõbus ja unikaalne osa meie kultuuri­pärandist,» ütles Eesti folkloorinõukogu teabejuht Annela Laaneots.

Pannes oma mardijooksmise seltskonna kirja maskeerimis- ja sanditamisfestivali «Hakkame santima!» kodulehel, saab olla osaline esimesel üle-eestilisel mardijooksul. Ettevõtmine leiab aset Euroopa kultuuri­pärandiaasta puhul.

9. novembril peetakse ka mardipidusid. 10. novembril on aga Tartus sanditamiskonverents, kus lisaks eestlastele kohal folklooriharrastajad Venemaalt, Lätist ja Itaaliast.

Teoks saab ka kogumiskonkurss «Märka marti!». Oodatud on fotod, lühifilmid ja lood eestimaalaste maskeerimis- ja sanditamiskombestikust nagu mardi- ja kadrisandis käimine, sokujooksmine aastavahetusel, jõulu- ja vastlasandid.

«Lisaks on oodatud vanad fotod – sealhulgas ka mitte enam elavas kasutuses olevast sanditamisest, nagu näiteks hingesandid või sokujooksmine jõulude ajal,» lisas Laaneots. lepm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles