GALERII: Väimela mõisahoones puhkes põleng (2)

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ööl vastu tänast saabus teade põlengust Võrumaal Väimelas. Süttinud oli sealse mõiskompleksi peahoone.

Kell 4.59 saabunud väljakutse peale kiirustasid Pargi tänaval asuva kompleksi juurde nii päästjad kui ka kiirabi. Kui esialgu asus teele neli päästemasinat, siis juba kell 5.11 anti väljakutsele kõrgem aste ja kohale suunati suur osa Lõuna-Eesti päästetehnikast.

Tulekahju võis alguse saada juba kella nelja paiku öösel. Põleng arenes kinnilöödud akendega hoones mõnda aega omasoodu.

Maja oli lausleekides

«Kui kohale jõudsime, oli maja lausleekides ja sisse minna ei olnud võimalik, isegi kui seal oleks keegi sees olnud,» rääkis Võru päästekomando operatiivkorrapidaja ja päästetööde juht Lauri Liping. «Kogu maja oli suitsu täis ja vahelaed sissevarisemisohtlikud.»

Lipingu sõnul sai tuli esialgsetel andmetel alguse mõisahoone vasaku tiiva esimeselt korruselt, päästjate kohale jõudes olid leegid hoone katusest juba väljas. Täpsema info annab juurdlus, sellega hakkavad tegelema menetlejad.

Peale Võru päästjate osalesid kustutustöödel päästekomandod ja vabatahtlikud kõikidest lähipiirkondadest. Kohal oli kokku üheksa päästemasinat, sealhulgas Lasva ja Põlgaste vabatahtlikud päästjad. Päästeameti redeltõstuk sõitis kohale Tartust, Annelinna komando kohalejõudmine võis hinnanguliselt aega võtta tund aega.

Päästjad võtsid esialgu vett hüdrantidest, hiljem kasutati Väimela järve vett. Põlengust informeeriti ka ümberkaudseid elanikke.

Kella kolme paiku päeval kinnitati päästeametist, et sündmuskohal on hoone ja ruumid üle vaadatud, hukkunuid ei olnud selleks ajaks leitud. Päästetööd lõppesid kell 15.38. Hoonet jäi valvama turvafirma G4S patrull.

Liping rääkis, et häirekeskusele edastatud info kohaselt oli eelmisel päeval käidud aknaid katnud plaate maja nurgas lahti katkumas. Seetõttu oli ka kahtlus, et hoones võis olla inimesi. Süttinud hoone seisis küll tühjana, samas oli majas tule puhkemise hetkel sees ka elektrivool.

Väimela mõis tulekahjude käes läbi ajaloo

Seni aastakümneid Väimela tehnikumile ja hiljem Võrumaa kutsehariduskeskusele kuulunud mõisahoonet haldab praegu Riigi Kinnisvara AS (RKAS).

Kohalikud elanikud teavad rääkida, et seni, kuni hoone oli kooli omanduses, hoolitses kooli palgal olev inimene pidevalt selle eest, et keegi majja ei pääseks. Kui haldajaks sai aga RKAS, ei kontrollitud majja ligipääsu enam senise hoolega ja kohalikele oli teada, et ustest-akendest pääseb suurema vaevata sisse.

Väimela mõis on kunagine rüütlimõis, varaseimad teated mõisa kohta pärinevad 1590. aastast. Viimaselt mõisnikult Bernhard von Löwenilt riigistati mõis 1919. aastal pärast seda, kui see oli jaanuaris taganevate enamlaste poolt põlema süüdatud.

Mõisa ääremaad plaanistati ning jagati ära. 1920. aastal jäi mõisa südamik põllutöökoolile, mis asus 1922. aastast uuesti üles ehitatud kolmekorruselises härrastemajas. Tulekahju rüüstas mõisat ka 1950. aastail.

Kohal käinud päästekeskuse menetlusinspektori esialgsel hinnangul sai tulekahju tõenäoliselt alguse laelambi elektrisüsteemi rikkest.

Täna kella 11.24 ajal saabus häirekeskusele teade, et hoonest tuleb jälle suitsu.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles