Arstid küsivad 4,2 miljonit lisaraha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anestesioloog ja arstide liidu juht Jaan Sütt
Anestesioloog ja arstide liidu juht Jaan Sütt Foto: Sille Annuk

Eesti Arstide Liit (EAL) kutsub oma pöördumise peaminister Jüri Ratasele suurendama järgmise aasta riigieelarves haigekassa kulusid 4,2 miljoni euro võrra, loobudes kavast jätta eelarve 4,2 miljoni euroga plussi.

"Lähtudes ekspertide ja haigekassa nõukogu arvamusest, teeme ettepaneku suurendada 2019. aasta riigieelarve seaduse eelnõus haigekassa kulusid 4,2 miljoni euro võrra, et haigekassal oleks võimalik kinnitada tasakaalus eelarve ja lühendada ravijärjekordi," öeldakse arstide liidu pöördumises.

"Tulenevalt riigieelarve eelnõust on haigekassale pandud kohustus koostada 2019. aastaks eelarve tulemiga 4,2 miljonit eurot. Olukorras, kus haigekassa ei suuda hinnatud ravivajadust täielikult rahastada, on ravikindlustuse vahendite reservi suunamine patsiente kahjustav," lisab EAL.

Arstide esindusorganisatsioon tõdeb, et koalitsiooni otsus suurendada tervishoiu rahastamist alates käesolevast aastast oli "kahtlemata õige otsus, mis hoidis ära arstiabi kättesaadavuse kiire vähenemise".

"Samas ei parane kättesaadavus loodetud tempos, kuna riigieelarve seaduse eelnõu järgi ei saa haigekassa kogu laekuvat ravikindlustusmaksu patsientide ravimiseks kasutada. Haigekassale riigieelarvest üle antud täiendavate kohustuste kulud on kujunenud planeeritust suuremaks, kuna need arvestati 2016. aasta kulude järgi. See mõjutab negatiivselt eelkõige eriarstiabi rahastamist," tõdeb EAL.

"Haigekassa nõukogule strateegilistes küsimustes nõuandev komisjon, mis koosneb tervishoiuspetsialistidest, tegi ettepaneku kinnitada haigekassa järgmise nelja aasta eelarvepositsioon mõõdukalt negatiivne, kattes negatiivset tulemit eelmiste perioodide jaotamata tulemi arvelt. Haigekassa nõukogu otsustas 17. augustil 2018 kinnitada haigekassa nelja aasta kulude ja kulude katteallikate planeerimise põhimõtted vastavalt juhatuse ettepanekule ja koostada aastateks 2019–2022 tasakaalus eelarve," seisab EAL-i pöördumises, millele on alla kirjutanud Eesti Arstide Liidu president Jaan Sütt.

Haigekassa tänavuse eelarve maht on suurusjärgus 1,28 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles