Tiit Loim: keeruline pensionivalik

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Loim 
Tiit Loim Foto: Arvo Meeks

Hiljutine juhtum tegi selgeks, et enam ei ole võimalik edasi lükata endale kas või minimaalsel tasemel selgekstegemist, kuidas peaks pensioni koguma.

Elasin pikalt arvamuses, et pensionieani elamine poleks kuigi maitsekas. Seetõttu ei vaevunud ma ka pensioniks raha kogumisele erilist tähelepanu pöörama. Aga et maailm pakub vahel üllatusi, peab kõigeks valmis olema.

Aastaid tagasi pidas mu kaubanduskeskuses kinni LHV müügiinimene ja näitas veenvaid graafikuid, miks peaks teise samba sinna paigutama. Et põhjust vastu vaielda ei paistnud, nii ka tegin. Kuni tänavu suvel märkas SEB klienditeenindaja, et valitud vanainimestefond üksi on juba kehv valik, aga kunagi juhtpositsioonil olnud LHV on õigupoolest juba pikalt SEB-le alla jäänud.

Tõestuseks oli hulk veenvaid graafikuid. Palusin näidata nii lühema kui ka pikema aja tulemusi. Ja tõepoolest, ei mingit kahtlust: sõltumatu lehekülg pensionikeskus.ee näitas, et SEB fondid pakuvad kõrgemat tootlust. Mõtlesin, et mis seal siis ikka, kolin kogutud raha üle. Uueks valikuks sai agressiivne fond.

Elasin pikalt arvamuses, et pensionieani elamine poleks kuigi maitsekas. Seetõttu ei vaevunud ma ka pensioniks raha kogumisele erilist tähelepanu pöörama. Aga et maailm pakub vahel üllatusi, peab kõigeks valmis olema.

Nädalavahetusel aga kohtasin LHV müügimeest ja lahke inimesena kuulasin ta ära. Kuulsin, et SEB fondid on kõige kehvema tootlusega ja arvata võib, kes on kõige parem. Tõestuseks sõltumatu lehekülje pensionikeskus.ee graafikud ja mitte ainult – isegi Postimehe artiklid! No kuidas saab selles kahelda. Mida muud, kui viisaka inimesena lubasin oma raha jälle ümber tõsta, samuti energilisse fondi.

Paraku on selle tragikomöödia juures raske mööda vaadata hinge kriipivast kognitiivsest dissonantsist. Algus teadlikuks kodanikuks saamisele on tehtud. Mainitud sõltumatud andmed näitavad mulle kodustes tingimustes, et kui võtta perioodiks viis aastat, on kõige parem tootlus agressiivsete fondide hulgas hoopis Luminor A Plussil (4,32), seejärel tuleb Swedbank K4 (4,24), siis SEB Energiline (3,65) ja viimaks LHV XL (3,32). Kolme aasta plaanis on aga LHV SEBst eespool (2,89 vs 1,69) ja viimase aasta jooksul on vahe eriti märgatav (0,61 ja -2,1).

Mida sellest järeldada? Ega vist kuigi palju, sest LHV ütleb isegi oma infopaberil, et eelmiste perioodide tootluse põhjal järgmise perioodi kohta midagi lubada ei saa. Aga et mina endale lubasin, pean nüüd edasi uurima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles