Lõuna-Eesti Postimehe veebilugusid saab nüüd ka kuulata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugude peafoto all on audiopleier. FOTO: Kuvatõmmis
Lugude peafoto all on audiopleier. FOTO: Kuvatõmmis Foto: Kuvatõmmis

Väljaande Lõuna-Eesti Postimees veebiartikleid on sellest nädalast võimalik mitte ainult lugeda, vaid ka näiteks joostes, autot juhtides või rattaga sõites, klapid peas, kuulata.

Võimaluse annab selleks loo peafoto alla paigutatud audiopleier, mille taustal töötav robot suudab kirjaliku teksti eestikeelseks kõneks sünteesida ja selle inimhäälel ette kanda.

Rakendus põhineb eesti keele instituudi välja arendatud helisünteesi lahendusel, mille tarkvara Eesti Meedia oma keskkonnaga integreeris.

Eesti Meedia äriarendus- ja teostusgrupi juhi Kristjan Pillaku sõnul on robotteksti saamiseks näitlejad sisse lugenud teatud hulga ettevalmistatud sõnu ja selle põhjal on sünteesitud teised hääldused ja vormid.

Süsteemid on samas ka iseõppivad ja võimelised end tagasisidest lähtudes parandama.

Uudiseid loeb robot ette näitleja Eva Kolditsa häälematerjali alusel.

«Laiendame oma meediumi täiesti uuele väljundile ning see toimib,» rääkis Pillak. Kui praegu saab esimeste rubriikide uudiseid kuulata ühekaupa, siis tulevikus saavad inimesed kokku panna uudistest ka playlist’e ehk esitusloendeid – näiteks rubriigi, autori või ajamääruse järgi.

Pleieriga varustatakse vaid uued artiklid, arhiiviuudiseid vähemalt esilagu audioformaati teisendama ei asuta.

Helifailid tekivad uudiste külge kõigest minuti jooksul pärast nende avaldamist või muutmist.

Tulevikus saab artiklite helifaile enda mobiili või arvutisse ka alla laadida, et neid näiteks lennusõidu ajal kuulata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles