Maratoonar pikalt vaid taimetoidul elada ei suutnud

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Alla kuulub Eesti tuntumate maratonijooksjate sekka.
Raivo Alla kuulub Eesti tuntumate maratonijooksjate sekka. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

IT-firma süsteemianalüütik Raivo Alla (36), kes võitis hiljuti Tartu linnamaratoni juba kolmandat korda järjest, proovis vahepeal süüa vaid taimset toitu. Nüüdseks on liha aga taas tema toidusedelis.

Endine valgalane rääkis Postimehe nädalalõpulisale Arter, et otsustas taimetoitlusega katsetada kolm aastat tagasi. Tegelikult sõi ta liha niigi harva. Siis mõtleski, et loobuks lihast sootuks, sest niinimetatud loomavabrikud on talle, Tartu Ülikooli usuteaduskonna doktorandile, eetiliselt vastukarva. Ja veel üks põhjus: «Loomaliha söömine on väga keskkonnavaenulik.»

Taimetoitlus andis kiirelt meeldivaid tulemusi. Alla mäletab, et kehal hakkas kergem ja treeninguid oli lihtsam taluda. Vähemalt pool aastat ei söönud ta grammigi liha. Kuid siis tulid tagasilöögid.

Esiteks tekkis talvisel treeninguperioodil ülekoormus. Kogunes väsimus. Ta higistas ülemäära. Tõsi, Alla ei söanda väita, et ülekoormus oli tingimata seotud just taimetoiduga.

Aga teiseks ei jaksanud Alla taimetoiduga tegelda nii palju nagu vaja. Pidev toidusedeli jälgimine muutus emotsionaalselt kurnavaks. Ta leidis, et liiga palju aega kulub porgandite närimisele ja kempsu vahet käimisele. Nüüd sööb ta nädalas liha kord või kaks – ehkki juhtumisi, näiteks siis, kui külas käib.

Sellegipoolest tunnistab Alla, et on valmis taimetoitlusega uuesti ja senisest põhjalikumaltki katsetama. Põhjalikkus tähendab regulaarset vereproovide tegemist ja pikaajalist analüüside jälgimist. Kui vaid selleks piisavalt aega leiduks, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles