Kaitsevägi saadab tuleval aastal missioonidele 110 sõdurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muu hulgas lõpetab kaitsevägi osalemise Kosovo missioonil.
Muu hulgas lõpetab kaitsevägi osalemise Kosovo missioonil. Foto: TEET ROOSAAR / PRNPM/EMF

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks kokku 11 kaitseväe välismissioone pikendavat eelnõu. Eesti saadab missioonidele kuni 110 kaitseväelast ning lisaks on valmidusüksustes 126 tegevväelast.

Kaitseminister Jüri Luik ütles neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil, et tuleval aastal saadab kaitsevägi välismissioonidele kokku 110 kaitseväelast, 126 kaitseväelast hakkavad kuuluma NATO ja ühendekspeditsiooniväe valmidusüksustesse ning lisaks küsib valitsus mandaati vajadusel kuni 50 kaitseväelase lähetamiseks NATO, EL-i või ÜRO juhitud missioonile.

Kaitseminister selgitas, et tuleval aastal ei saada Eesti enam uut rahuvalveüksust Liibanoni ning samuti lõpetab kaitsevägi osalemise Kosovo missioonil. Ka formeeritakse Luige sõnul Eesti kaitseväelaste osalus Iraagi missioonil. Kaitseväelaste arv jääb samaks, kuid nad liiguvad USA alluvusest NATO juhitavale missioonile.

Valitsus kiitis heaks neljapäevasel istungil heaks eelnõu, mis pikendab kuni kuue kaitseväelase osalust ÜRO rahutagamismissioonil Lähis-Idas, kuni 52 kaitseväelase osalust NATO reageerimisjõudude (NRF) koosseisus ja kuni 24 kaitseväelase osalust Ühendkuningriigi juhitud ühendekspeditsiooniväe koosseisus.

Ka plaanib Eesti osaleda kuni 50 kaitseväelasega Prantsusmaa juhitavas sõjalises operatsioonis Barkhane Malis, kuni kolme kaitseväelasega ÜRO missioonil UNIFIL ning kuni kuni 46 kaitseväelasega NATO juhitavas väljaõppe- ja nõustamismissioonil Afganistanis.

Valitsus taotleb riigikogult mandaati ka selleks, et vajadusel kasutada kuni 50 kaitseväelast NATO või selle liikmesriigi, EL-i või ÜRO juhitaval operatsioonil esmakordsel panustamisel.

Ka küsib valitsus riigikogult mandaati kuni kuue kaitseväelase lähetamiseks Euroopa Liidu sõjalisele missioonile EUNAVFOR Med/Sophia Vahemeres ja Liibüa rannikul, kuni kümne kaitseväelase osalemiseks Euroopa Liidu väljaõppemissiooni Malis ja kuni kümne kaitseväelase osalemiseks Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) rahutagamis missiooni Malis, kuni kümne kaitseväelase lähetamiseks USA juhitaval sõjalisel operatsioonil Inherent Resolve Iraagis ja piirkonnas laiemalt ning kuni viie kaitseväelase lähetamiseks uuele NATO  mittelahingulise väljaõppe- ja kaitsevõime ülesehitamise toetamise missioonile Iraagis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles