Kuperjanovi pataljoni võitlejad sõidavad õppusele Leetu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuperjanovi pataljoni võitlejad.
Kuperjanovi pataljoni võitlejad. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Laupäeva varahommikul suunduvad 2. jalaväebrigaadi Kuperjanovi jalaväepataljoni nooremallohvitseride kursuse õppurid Leedu kaitseväe suurõppusele Iron Wolf 2018.

Ajateenijatest moodustatud jalaväekompanii osaleb 3.-16. novembrini toimuval õppusel Leedu brigaadi Iron Wolf alluvusse kuuluvas mitmerahvuselises pataljonis, edastas kaitseväe peastaap.

Ligi kaks nädalat Leedus Pabrade polügoonil kestval õppusel osalevad Leedu brigaadi alluvuses kaks lahingugruppi. Üheks neist on Leedus paiknev Saksamaa juhitud NATO lahingugrupi baasil loodud üksus ning teiseks Leedu ulaanipataljoni poolt juhitav rahvusvaheline lahingugrupp.

Õppuse aktiivne faas algab 9. novembril, kui jalaväekompanii alustab Leedu ulaanipataljoni koosseisus ründe- ja kaitseoperatsioonide läbiviimist konventsionaalse sõja keskkonnas. 2. jalaväebrigaadi tulevased seersandid saavad õppuse käigus kogemuse ühendrelvaliigilises harjutuses tegutsemiseks ja taktikalisel tasemel liitlasriikide allüksustega koostöös.

Kuperjanovi jalaväepataljoni ülema kolonelleitnant Toomas Tõniste sõnul ei osale kaitseväe ajateenijad tavapäraselt rahvusvahelistel õppustel väljaspool Eestit. Kuid kuperjanovlastele on see tema sõnul taas kordne võimalus ja väljakutse näidata, et meie ajateenija on võrdväärne NATO liitlaste sõdurite ja allohvitseridega.

„Ma ei kahtle hetkegi, et nooremallohvitseride kursusel osalejad saavad õppusel edukalt hakkama, lõimides uusi relvasüsteeme ning tugevdavaid allüksuseid teistest riikidest,“ lisas kolonelleitnant Tõniste.

Kuperjanovi jalaväepataljoni ajateenijatel on Leedus lisaks tavapärastele relvastusele ja varustusele kasutusel ka Eesti ettevõtte Milrem Roboticsi poolt toodetav mehitamata roomiksõiduk mudelinimega THeMIS , mille eesmärgiks on katsetada mehitamata roomiksõiduki integreerimist kergejalaväekompanii koosseisu.

Õppusel Iron Wolf 2018 osalevad lisaks Eesti ja Leedu üksustele ning Leedus paiknevale rahvusvahelisele NATO lahingugrupile veel liitlased USA-st ja Ühendkuningriigist, kokku 3500 sõdurit 12 erinevast riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles