Võru keele nädal tuleb koos uute raamatutega

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõuge kihelkonna piir.
Rõuge kihelkonna piir. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Esmaspäeval algab Vana-Võrumaal 13. Korda peetav võru keele nädal, et innustada võrokesi oma keeles kõnelema ja keeleoskust uuendama.

Nädala sees jõuab lugeja kätte kaks uut raamatut: Raimond Kolga luulekogu „Peo pääl elu hõpõ“ ja Meelika Hainsoo koostatud Vana-Võrumaa laulumänguraamat „Õnnõkõn siin tsõõrin olla’“. Koos laulumänguraamatuga ilmub sama pealkirjaga CD-plaat, millel on 14 laulumängu ansambli Lepaseree tänapäevases seades.

Raimond Kolga koondkogu esitlus on 8. novembril Kreutzwaldi majamuuseumis. Plaadile „Õnnõkõn siin tsõõrin olla’“ jõudnud laulumänge kutsub Lepaseree kuulama ja mängima kolmel õhtul kolme linna: 8. novembril Tartusse, 9. novembril Võrru ja 10. novembril Tallinna.

Võru keele nädala sisse jääb ka V Uma Pido DVD esitlus. 11. novembri pärastlõunal on koorilaulusõbrad oodatud Võrru Stedingu majja, kus vaadatakse ühiselt valitud kohti uuelt DVD-lt. Muusikat teeb Vana-Võrumaa Vunkorkester.

Kõik võru keele huvilised alates õpilastest on oodatud oma keelemõistmist ja teadmisi proovile panema võrukeelses veebiviktoriinis „Ütski tark ei sata taivast“. Lingi leiab nii Võru Instituudi kodu- kui ka Facebooki lehelt.

Hulk ettevõtmisi on võru keele nädalal kavas kõigis Vana-Võrumaa lasteaedade keelepesades. Koolides astuvad õpilaste ette võrukeelsed külalised. Õpilasi ennast oodatakse külla Põlva talurahvamuuseumi, kus saab sandikommetega tutvust teha – võru keele nädala sisse jääb ju mardipäev. Võru keelt kuuleb ka Võru lasteraamatukogus, kus lapsed võrukeelseid jutte ette loevad.

Kuulda on võru keelt Vikerraadios 6. novembril Sten Teppani võrukeelsete laulude erisaates. Võru keele nädala ettevõtmistes lööb kaasa ka 11. novembril eetris olev „Mnemoturniir“.

Nädala sisse jääb veel sündmusi, kus on hea ennekõike võru keeles kõnelda: näiteks Uma Meki laat 10. novembril Võru spordikeskuses ja mardilaat Tallinnas Saku suurhallis, kus on oma telgiga väljas ka Vana-Võrumaa käsitöölised.

Nädala eestvõtja Võru Instituut kutsub asutusi ja ettevõtteid üles võrukeelseid ettevõtmisi juurde looma ja inimesi muidugi võru keelt kõnelema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles