Galerii: Pühajärve maalija auks avati mälestuspink

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avati Otepää vallas Pühajärve ääres mälestuspink, mis on pühendatud legendaarsele Pühajärve maalijale Johannes Uigale.

Tunnustatud maalija mälestuspingi idee käis välja Otepääl elav kunstnik Reet Ohna. Selle valmistasid meistrimehed Jüri Ketner ja Sven Koch. Toetasid RMK ja Keskkonnaamet.

Johannes Uigast rääkisid mitmed kohale tulnud huvilised. Kunstiajaloolane Enriko Talvistu rääkis sellest, millise olulise jälje on Uiga jätnud Eesti kunsti ajalukku. Klarnetipaladega esines avamisel Külli Teearu, oma luuletuse Uigast ja Pühajärvest esitas Lea Ventsel. Kohal olid ka hobimaalijad, kes tänavu suvel võtsid osa maalikursusest „Johannes Uiga radadel“. Kursust, mis oli pühendatud Uiga 100. sünniaastapäevale, juhendas Reet Ohna.

Aastatel 1918–1998 elanud kunstnik Johannes Uiga on eelkõige tuntud natuurist maalinud maastikumaalijana, kes kujutas peamiselt Lõuna-Eesti maastikke.

Otepäälased mäletavad Johannes Uigat kui kunstnikku, kes maalis Pühajärvel kabiiniga paadis. Pühajärve ümbruses valmis kõige arvukam ja kahtlemata ka kõige parem osa tema loomingust. 

Johannes Uiga kohta on öeldud, et kuigi ta maalis ka mujal Eestis ning töötas ateljees aktimaalide ja natüürmortide kallal, oli ta kiindunud just Pühajärve ümbrusesse.

Uiga 32 maastikumaali on eksponeeritud juba aastaid Otepää vallavalitsuses. Maalid kinkis vallale kunstniku vend Endel Uiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles