Hääleta! Milline on Lõuna-Eesti parim toode või teenus?

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vali Lõuna-Eesti parim toode või teenus.
Vali Lõuna-Eesti parim toode või teenus. Foto: Eesti Meedia

Lõuna-Eesti Postimees kutsub kõiki konkursi finaali pääsenud 13 toote ja teenuse hulgast parimat valima.

Hääletamine kestis 25. novembrini, vastajatele loosime välja Postimees Kirjastuse raamatuid. 

Ettepanekuid parimate toodete kohta koos lühikese põhjenduse ja esitaja kontaktandmetega oodati 28. oktoobrini. Konkursile sobisid kõik Valga-, Põlva- ja Võrumaal 2017.–2018. aastal välja töötatud parimad uudistooted ja -teenused.

«See võib olla ükskõik mis toode või teenus: peaasi, et see on kas Valgamaa, Põlvamaa või Võrumaa ettevõtlike inimeste loodud,» ütles Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetaja Sirli Homuha. «Konkursiga soovime tunnustada Lõuna-Eesti ettevõtjate tööd ja panust piirkonna arendamisse.»

Parima toote või teenuse valib rahvahääletuse abil välja žürii, millesse kuuluvad Lõuna-Eesti Postimehe ajakirjanikud, peatoimetaja ja Kagu-Eesti ettevõtluskonsultant Kuldar Leis ning Luminor.

Lõuna-Eesti parim toode kuulutatakse välja detsembri esimeses pooles Lõuna-Eesti Postimehe vahel ilmuvas ettevõtluskogumikus, võitjale anname välja ka auhinna.

Kandidaadid

  • Kaabsoo taimsest steariinist käsitööküünlad
Kaabsoo taimne steariinist käsitööküünlad.
Kaabsoo taimne steariinist käsitööküünlad. Foto: Stilus Lingua OÜ

Toodetakse Osulas, Võrumaal, käsitööna. Nende välja töötamine ja alles arendusjärgus toote turundamine väikestes kogustes algas küll juba 2016. aastal, et selgitada välja võimalikku nõudlust ja toote perspektiivikust, kuid küünalde arendustöö tootmiskõlbulikuks suuremates mahtudes korraga jõudis lõpule alles 2017. aastal, mil algas ka nende igapäevane tootmine.

Neid tooteid iseloomustab erakordne puhtus põlemisel, küünlast sisuliselt ei eritu põlemise käigus tahma, tõrva ega teisi kahjulikke ühendeid. Seetõttu on see küünal heaks alternatiiviks nendele inimestele, kes ei talu parafiini ja vahade põlemisel tekkivaid ühendeid. Pikk põlemisaeg, väikseim toode põleb 7,5 tundi, suurim üle 100 tunni. Tarbijaskonna jaoks kõige atraktiivsem omadus on küünla põlemisel selle välisseinast moodustuv auguline „pits“ ja kristalliline välimus ning kroonküünalde voolamiskindlus. Tänaseks on see küünal jõudnud tuhandete inimesteni ja on hinnatud kingituseks ning lauakaunistuseks. Enamuse eestlaste jaoks on tegu täiesti uue materjali ja tootega.

  • Imesalv (Irja Salvid)
Imesalv
Imesalv Foto: FIE Irja Suvisild

Rahva poolt nime saanud „Imesalv“ on valmistatud Põlvamaa puhtast loodusest korjatud ravimtaimedest. Salvile on lisatud mitmeid looduslikke tervendavaid õlisid ja palju armastust.

Salvis sisalduvaid ravimtaimi on rahvameditsiinis kasutatud järgmiste terviseprobleemide korral: liigesvalud ja -põletikud, külmetushaigused: nohu, köha, kurguvalu; haavad, haavandid, põletushaavad, päiksepõletus, putukahammustused, akne, erinevad valud.

Salvi koostises on pooled komponendid eestimaist päritolu, ravimtaimed pärinevad Põlvamaalt.

Antud toote tõin turule „Imesalvi„ nime all aastal 2017. Tagasiside klientide poolt on väga hea, kuna inimesed on väga palju abi saanud ja kaubamärk „Irja Salvid“ on antud valdkonnas Eestis juba tuntud ja üha enam populaarsust võitmas.

  • Tedre talu vaarikaseemneõli
Tedre talu vaarikaseemneõli.
Tedre talu vaarikaseemneõli. Foto: Tedre talu

Tedre talus Ilmjärve külas Otepää vallas on vaarikaid kasvatatud juba üle 20 aasta. Paar aastat tagasi (2016 sügisel) alustati  vaarikamahlade valmistamist. Mahla pressimisel jääb järele pressijääk, mis suuremas osas koosneb seemnetest. Marjaseemned sisaldavad teatavasti väärtuslike vitamiine ja õlisid ning seetõttu ei tundunud mõistlik jääki ära visata. Esialgu pressijääk lihtsalt sügavkülmuti säilitamiseks ja mõtlemiseks, et milleks seda kasutada saaks. Üsna juhuslikult leiti, et kosmeetikatoodetes kasutatakse vaarikaseemneõli. Õnnestus saada ka innovatsioonitoetus ning 2017 aasta veebruaris alustati koostöös EMÜ Polli aiandusuuringute keskusega  parima vaarikaseemneõli tootmistehnoloogia väljaarendamist.  Tänaseks on tootmistehnoloogia olemas ja Tedre talu vaarikaseemneõli saab osta inteneti  vahendusel ja Looduspere poodidest.

Punastest vaarikatest külmpressimisel eraldatud vaarikaseemneõli sisaldab erakordselt rikkalikult E ja A vitamiini, mis teeb õlist suurepärase antioksüdandi. Lisaks on õlis rohkelt nahale vajalikke omega-3 ja omega-6 rasvhappeid. Õli on põletikuvastaste, tervendavate omadusega ning seetõttu on abiks naha punetuse, ekseemi, psoriaasi ja teiste naha kahjustuste leevendamisel. Vaarikaseemneõli aitab säilitada ja parandada naha elastust ning aeglustab naha enneaegset vananemist. Vaarikaseemneõli on kerge, imendub väga hästi ja jätab naha siidise. Sobib ideaalselt kuivale, tundlikule, väsinud, küpsele ja kahjustatud nahale.   

  • Disainümarahi (Oldschool OÜ)

Ahi valmib Võrumaal Loosu külas. Tegemist on disaineri, arhitekti ja keraamiku koostöös valminud uudse küttekoldega. Kaheksatahulise kahhelahju läbimõõt on 90 cm, potirea kõrgus 20 cm. Kahhelkivid ei vaja paika lihvimist, seega on ahju ehitus kiire. Võimalik on eelmontaaž ridade kaupa. Värvivalik väga lai. Esimene ahi alles ootab ülesladumist.

  • Rõugesse loodud jalgpalligolfi väljak (perekond Karu)
Rõugesse loodud jalgpalligolfi väljak.
Rõugesse loodud jalgpalligolfi väljak. Foto: Jaanus Tanilsoo

Perekond Karu kodu on Rõuge Pesapuu torni vahetus läheduses. Nad otsustasid leida rakenduse oma tühjalt seisvale heinamaale. Et Rõuge Ööbikuoru keskus on eelkõige siseturistide jaoks atraktiivne sihtkoht ning keskust arendatakse lähiaastail üha edasi ning nende kandis on palju majutusettevõtteid, tundus mõistlik luua siia juurde üks põnev teenus. 

Jalgpalligolf on mäng, mis on huvitav igas vanuses mängijale ega eelda varasemat jalgpalli- või golfikogemust. Nad said oma väljaku valmis suve keskpaigas ja praeguseks on seda külastanud ca 500 mängijat. Lisaks suvistele turistidele on jalgpalligolfi väljaku leidnud kohalikud asutused - lasteaiad, koolid, turismitalud.

Tuleval aastal tahavad nad oma üheksa rajaga väljakut täiustada, lisada radadele tutvustused ja ehitada mõned pingid. Nad valmistavad ette materjalid Eesti-sisestele messidele, samuti tahavad end teha tuttavamaks piirkonna majutusettevõtetele, et nad saaksid oma klientidele põnevat ajaveetmisvõimalust pakkuda. 

  • Jevgeni joogivesi õllepudelis (Pühajõe Pruulikoda OÜ)
Jevgeni joogivesi.
Jevgeni joogivesi. Foto: Pühajõe pruulikoda

Juba 2017. aasta alguses kütsid alkoholikaubandusele seatavad piirangud ja eesootav aktsiisitõus ühiskonnas kirgi. Hoogu koguvate vaidluste taustal tekkis idee, kasutada aktuaalset teemat ära Pühajõe pruulikoja äri eduks. Eesmärk oli tulla välja toote ja kampaaniaga, mille sõnum justkui toetab valitsuse poolt antavat sõnumit, kuid on ometi nii selgelt irooniline, et leiab tarbijate seas positiivset vastukaja.

Äriline eesmärk oli tõsta Pühajõe pruulikoja brändi tuntust ja suurendada toodangu müüki. Kuna Pühajõe pruulikoda on mikroettevõte, kellel puuduvad vahendid massiivseks tasuliseks reklaamikampaaniaks, tuli leida sobiv toote ja kommunikatsiooni sümbioos, mis ärataks meedias laialdast tähelepanu ning tõstaks sellega Pühajõe pruulikoja tuntust märkimisväärselt. Tagantjärele saab öelda, et plaan õnnestus hiilgavalt ellu viia.

  • Erik Orgu ürdileib (AS Lõuna Pagarid)
Erik Orgu ürdileib.
Erik Orgu ürdileib. Foto: AS Lõuna Pagarid

Leiva omadused:

1. 40% vähem süsivesikuid kui teistes leibades. Süsivesikud annavad organismile vajalikku energiat ja hoiavad seedesüsteemi korras, kuid enamik inimesi on ülekaalulised eelkõige lisatud suhkru tõttu. Seetõttu on Erik Orgu ürdileivas vähendatud süsivesikuid just lisatud suhkru välja jätmisega.

2. Lisatud suhkruta. Suhkrut saab ja peabki vähem tarbima! Ka Tervise Arengu Instituut soovitab vähendada ennekõike nende toitude söömist, mis sisaldavad lisatud suhkrut. Just sel põhjusel on Erik Orgu ürdileivas ainult looduslikult esinevad suhkrud.

3. Rikkalikult kiudaineid. Piisav ja mitmekesine kiudainete hulk toidus aitab kaasa ideaalkaalu hoidmisele. Samuti hoiab see kõhu täis ning vähendab näksimise ja ülesöömise riski. See on põhjus, miks Erik Orgu ürdileivas on rikkalikult kiudaineid.

4. Tehtud koos teadlastega. Retsepti väljatöötamises osalesid Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse teadurid, kes panustasid koos Erik Orguga aktiivselt ka leiva tootmisesse.

5. Tõestab Lõuna-Eesti tootjate konkurentsivõimet. Võimalike tootjatena olid valikus ka Muhu- ja Saaremaa leivatootjad, kuid valik osutus Põlvamaa tootja - AS Lõuna Pagarid - kasuks just väga hea tootekvaliteedi, kliendisuhtluse ja tulevikuperspektiivi (uute toodete arendamine) tõttu.

6. Vastu võetud kõikides kettides. Erik Orgu ürdileiba müüvad nii Rimi, Coop, Prisma, Selver kui ka Kaubamaja.

  • Unemi voodikleidid, -katted ja erilised padjad
Unemi voodikleidid, -katted ja erilised padjad.
Unemi voodikleidid, -katted ja erilised padjad. Foto: Helena Sammelsoo

Piisavalt erilised, romantilised ja naiselikud – kenad kingituseks ja iseendale nautlemiseks.

Lisaks kaunite voodikleitide ja aksessuaaride loomisele, on ettevõtte jaoks väga oluline toote kasutaja tervis ja heaolu - materjalid on valitud nahasõbralikust ja allergiavabast linasest kangast.

Tooted on armastusega disainitud ja valmistatud Eestis.

  • Contrakama (Urvaste Külade Selts)
Contrakama
Contrakama Foto: Urvaste Külade Selts

Toode valmis 2018 mais. Contrakama kannab endas kama põhiomadusi, kuid uuenduslikult seob endas Läti ja Eesti traditsioone. Iga eestlane teab, mis on kama ja peab toodet vägagi enda omaks. Iga lätlane teab ja tunneb samamoodi halli hernest, mis on nende UNESCO kultuuripärandi nimistusse kantud toidu põhiosa. Contrakamas saavad hall hernes ja kama kokku. Uuele kamale oleme nime pannud Eesti ja Läti kultuuri üksteisele tutvustava ja ühendava inimese järgi. Contra tegeleb nii lätikeelse kirjanduse tõlkimisega eesti keelde kui ka vastupidi. Lisaks on Contra isik, kelle järgi Urvaste nimi on Eesti kaardil oluliselt tuntust kogunud. 

Contrakama tooraine on tulnud mahepõllumajandusest ning kõik peale hallherne on kasvatatud Võrumaal. Tegu on Urvastes traditsiooniliselt toodetud Läti mõjudega kamaga, mille pakend on Läti värvides ja millel ilutseb Contra pilt ja nimetus Contrakama.

  • Kanepiseep (Minifirma Kristallselge – kolm 9. klassi tüdrukut)
Kanepiseep.
Kanepiseep. Foto: Minifirma Kristallselge

Minifirma Kristallselge, mille moodustavad kolm 9. klassi tüdrukut, toodab kristallikujulise disainiga seepe, mis valmivad käsitööna ning on nahasõbralikud. 

Just hiljuti on sortimenti lisandunud seep, mis sisaldab kultuurkanepit purustatud või kuivatatud lehena. 

Arvame, et kanepiseep sobib esindama Lõuna-Eestit, kus on kanepi kasvatamiseks sobivad maad ja ka kanepi-nimeline vald.

Kanepiseemneõli kasulikkus on ammutuntud tõde – kanepiseemneõli ei ummista poore (seega sobib rasusele nahale), niisutab ning muudab naha pehmeks ja sisaldab omega 3, 6 ja 9 rasvhappeid.

  • Munasaun (Arel Plus OÜ)
Munasaun
Munasaun Foto: Arel Plus OÜ

Munasaun on munakujulise fassaadiga valmissaun, mis on valmistatud tehases ja võimalik tarnida kliendini kasutusvalmina. Munasaun on valmistatud ilmastikukindlast termopuidust, mis peab vastu ka sauna sees olevale niiskusele. Toode on saanud väga positiivset tagasisidet klientidelt ja Arel Plus OÜ-d tuntakse kui Munasauna tootjat.
 

  • Andri-Peedo talu valgehallitusjuust kitsepiimast
Andri-Peedo talu valgehallitusjuust kitsepiimast.
Andri-Peedo talu valgehallitusjuust kitsepiimast. Foto: Andri-Peedo talu

Kui lehmapiimast hallitusjuustud on paljudele tuttavad siis hallitusjuust kitsepiimast on üsna haruldane. Tekstuurilt kreemine ja maheda maitseline juust on iga proovija käest saanud heakskiidu. Juust on valminud Andri-Peedo talu meiereis, talu oma kitsede poolt toodetud maitsvast piimast. Juust ei sisalda lisaaineid nagu säilitus ja värvained.
 

  • Vinnutatud lihasuupiste „Worcestershire sauce põrk jerky“ (lihatööstus Traveler’s Friend)
Vinnutatud lihasuupiste „Worcestershire sauce põrk jerky“
Vinnutatud lihasuupiste „Worcestershire sauce põrk jerky“ Foto: Lihatööstus Traveler’s Friend

Traveler’s Friend lihatööstus asub Räpinas ning on loodud aastal 2015.

Toode on inimeste seas palju populaarsust leidnud ja see on saadaval suuremates Eesti jaekettides, Apollo kinodes, Olerexi tanklapoodides ja paljudes baarides. Maitselt mahe ja vürtsikas (aga mitte piprane) suupiste on valmistatud sealihast. Worcestershire sauce pork jerky sobib ideaalselt söömiseks olukorras, kus korraliku roa söömine ei ole võimalik või ka lihtsalt söögikordade vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles