Võrokesed lähevad oma käsitööga pealinna laadale

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrokesed mullusel mardilaadal
Võrokesed mullusel mardilaadal Foto: Vilve Oja

Kevadel asutatud Vana-Võromaa Käsitüü MTÜ osaleb 8.–10. novembrini Tallinnas Saku Suurhallis peetaval mardilaadal, tutvustades oma kodukanti ja sealset näputööd.

«Mardilaat on ajaga kujunenud käsitöölistele aasta suursündmuseks, mis meelitab kokku huvilisi nii Eestist kui ka piiri tagant naaberriikidest,» ütles MTÜ juhatuse esimees Vilve Oja.

Vana-Võromaa käsitöövõrgustikus on esindatud nii traditsiooniline ja algupärane käsitöö kui ka nüüdisaegsem meistrilooming, seega on mardilaadal pakutav valik kirev ja mitmekülgne. Lisaks Juta Salmistu ja Liivi Liinamäe kootud kirivöödele ning Karille Bergmanni Võromaa mustritega õmmeldud vöökottidele on väljapanekus esindatud uuem käsitöö, nagu Kaabsoo küünlad ja Piia Suvi kootud võrukeelsete tekstidega sokid. «Mardilaadal on väljas ainult väike osa meie veebipoe Uma Puut tootevalikust,» lisas Oja.

Mardilaadaga samal ajal on käimas võru keele nädal ning väljapanekus on esindatud võrukeelsed raamatud ja turismimaterjalid. «Kuna mardilaata külastab kolme päeva jooksul väga palju inimesi, on see hea võimalus tutvustada Vana-Võromaad kui turismipiirkonda, kus on lisaks omanäolisele käsitööle ka oma keel ja külalisele palju avastamisväärset,» lisas Võru instituudi projektijuht Külli Eichenbaum.

Kuna võrokeste väljapanekus on mardilaadal esindatud eriilmeliste meistrite looming ja Võru instituudi materjalid, tuli nende tervikuks sidumiseks otsida abi väljastpoolt. «Siin tuli meile appi kunstnik Epp Margna, kes aitas kogu väljapaneku ühtseks tervikuks siduda, rõhutades Vana-Võromaa sümboolikat ning tuues esile meie rahvarõivaste ilu,» lisas Vilve Oja.

Vana-Võromaa Käsitüü osalemine pealinna mardilaadal on võimalik tänu Võru instituudile ja maaeluministeeriumi toetusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles