Tiitliga pärjatud kitsekasvataja võlgneb tänu grilljuustule

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlvamaa taluperenaine Anne Grünberg ütles, et kitsed õpivad kiiresti ja võivad teha igasuguseid vahvaid asju. Nendega peab aga saama hea klapi, nendega suhtlema ja vaeva nägema.
Põlvamaa taluperenaine Anne Grünberg ütles, et kitsed õpivad kiiresti ja võivad teha igasuguseid vahvaid asju. Nendega peab aga saama hea klapi, nendega suhtlema ja vaeva nägema. Foto: Arvo Meeks

Süüdlane on leitud! Nõnda ütles muiates Põlvamaa kitsekasvataja, kui seisime meierei kibekülmas laoruumis. Ta haaras kaupa täis riiulilt enda tehtud väikese paki grilljuustu. «Ilma grilljuustuta ei oleks seda kõike, mis meil siin on: ei meie talu ega kitsekarja,» tõdes talunik.

Hiljuti pärjati aasta põllumehe konkursil tiitliga «Rahvapõllumees 2018» Rasina küla kitsekasvataja ning grilljuustude valmistaja Anne Grünberg. Üvasi talu pererahva Anne ja Lenno Grünbergi eestvõttel peetakse talus 200 anglo- nubiani tõugu kitse, kellest lüpsikarjas on 115. Tähelepanuväärne on, et kitsed on lontis kõrvadega ning talledel on kõrvad pikemad kui nina. Loomi on nii laigulisi kui täpilisi.

«Meile on see Inglismaalt pärit tõug sobiv sel põhjusel, et nad annavad hästi rammusat piima. Mida rohkem ja rammusamat piima tuleb, seda rohkem tooteid sellest teha saab,» ütles perenaine. Nende kitsede piimas on rasvaprotsent üle nelja. Suvel andis üks kits keskmiselt kolm liitrit piima päevas, kogu karja peale seega umbes 350 liitrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles