Valga parki ootavad suured muudatused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Säde park läbib põhjalikud uuendused. 
Säde park läbib põhjalikud uuendused. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga vald asub uuendama Säde parki. Tööd on jaotatud kolme etappi. Juba detsembris tahetakse võtta ette puude lõikus.

Teise etapina on 2019. aasta kevadel kavas korrastada pargitiik. «Amortiseerunud purskkaevu asemele paigaldatakse uus,» selgitas arengu- ja planeerimisvaldkonna asevallavanem Viktor Mägi.

Kolmanda etapiga alustatakse samuti kevadel. Plaanis on rajada uued teed ja tiigi põhjapoolsele kaldale terrassiala. Parki on kavandatud ka välimale ala, mis asub põhiteede võrgustikust pisut eemal.

Samuti on plaanis rajada mänguväljak vormilt õhuliste ja tagasihoidlikes pastelsetes toonides atraktsioonidega. Väljaku turvaaluskattena on projekteeritud matid.

Istumiskohtade kavandamisel on eesmärk tagada ilusad vaated. Mitmekesistakse haljastust ning tekitatakse konkreetsemaid vaatesihte.

«Pargiteede ristumiskohta on kavandatud paviljon ehk pergola. Paviljonis saab läbi viia üritusi, mille pealtvaatajatel on võimalik istuda murule või pinkidele,» rääkis Mägi.

Kavas on muuta ka küüditatute mälestusmärgi asukohta, et teha see nähtavamaks. «Nipernaadi skulptuur jääb küll samasse kohta, kuid avardatakse vaadet. Parki paigaldatakse ka Valgas sündinud, kasvanud ja koolis käinud Eesti tuntud näitleja Liina Reimani skulptuur,» täpsustas Mägi.

Samuti tuleb parki selle ajalugu tutvustav infostend. «Pargi väiksuse ja elamute läheduse tõttu ei ole parki projekteeritud ajaloolist kõlakoda. Küll aga paigaldatakse sinna helisevad plaadid,» sõnas Viktor Mägi.

Pargi uuendamise plaaniga alustas endine Valga linnavalitsus juba 2011. aastal, mil valmis pargi ja selle lähiümbruse detailplaneering. Koostatud on muinsuskaitse eritingimused ning pargi dendroloogilise inventeerimise dokumendid.

«Vallavalitsuse spetsialistid vaatasid olemasolevad projektid ja dokumendid üle ning viisid sisse täpsustused ja parandused. Nüüdseks on paika pandud uuendustööde ajalised etapid,» loetles asevallavanem.

Töödega on kavas valmis jõuda 2020. aasta sügiseks ning need lähevad maksma 400 000 euro ringis. Töid rahastatakse valla eelarvest kahe aasta jooksul. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles