Haiglajuht: suured haiglad suretavad tegevust enda ümber

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljuti Valga haigla juhina tööd alustanud Margus Ulst ei pidanud paljuks pilti teha haigla katusel, kust avaneb vaade Valga linnale. Maakondki pole talle kui põlisele tartlasele võõras, sest Käärikul asub mehe pere talu.
Hiljuti Valga haigla juhina tööd alustanud Margus Ulst ei pidanud paljuks pilti teha haigla katusel, kust avaneb vaade Valga linnale. Maakondki pole talle kui põlisele tartlasele võõras, sest Käärikul asub mehe pere talu. Foto: Tiit Loim

Mullu Tartu kliinikumi ülemarsti ja juhatuse liikme kohalt kohalt tagasi astunud Valga haigla vastne juht Margus Ulst ütleb, et uuel töökohal on korraldus hulga lihtsam ja käsuahelad lühemad kui Tartus. Et suured haiglad ja keskused suretavad konkurentsi käigus tegevust enda ümber, tuleneb tema sõnul aga universumi üldisest printsiibist, mille vastu on raske võidelda.

Milliseid muresid Valga arstidelt või patsientidelt kuulnud olete?

Osal arstierialadel Valgas vastuvõttu ei ole või on väga harva. Nimetagem kopsuarsti, endokrinoloogi, reumatoloogi, südamearsti. Kindlasti on võimalik vastuvõttude ampluaad laiendada. Kolleegid on soovitanud eelkõige nooremaid kolleege Tartus, kellel tõenäoliselt on töötahe suurem ja energiat rohkem, ka Tartust eemal töötada. Arstiõppe praktikatsüklite ja residentuuri käigus katsume pakkuda võimalusi noortele karastumiseks «tegelikus» meditsiinis, kus peab rohkem ise otsustama ja vahel ka üksi toime tulema.

Ikka aeg-ajalt kuulen, et maakonnahaiglas pole midagi ja vaid Tartus on targad arstid ja professorid. Inimesed peaksid rohkem usaldama kohalikke arste. Ja mitte arvama, et ainult Tartus on arstid suure tähega. Tegelikult oleme kõik ühest ülikoolist pärit.

Kliinikumi juhatus on öelnud, et keerulisemaid lõikusi on mõistlikum teha seal, kus see patsiendile kõige ohutum. Ütlen praeguselt ametikohalt, et lihtsamaid lõikusi peaks jällegi tegema patsiendi kodumaakonnas. Näiteks songa-, sapipõie-, pimesoolelõikused. Muidu lähevad üldhaiglates kirurgide ja anestesioloogide käed rooste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles