Läti alkoholitootjad: Läti peaks samuti aktsiisitõusu külmutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol
Alkohol Foto: Z Jan / PantherMedia / Z Jan

Läti alkoholitööstuse liidu LANA hinnangul peaks Läti sarnaselt Eestile oma lähiaastateks planeeritud aktsiisitõusu peatama, kuna vastasel juhul kaotaks Läti riigieelarve kümneid miljoneid, edastas uudisteagentuur LETA.

Kuna Eesti parlament otsustas kolmapäeval mitte tõsta 2019. ja 2020. aastal alkoholi aktsiisimäära, tuleks Lätil sarnaselt käituda, kuna muidu võivad Läti riigieelarve tulud langeda 40 kuni 45 miljoni euro võrra, ütles LANA tegevdirektor Davis Vitols LETA-le.

Tema sõnul on Läti alkoholimüük tänavu märkimisväärselt kasvanud tänu Eesti piiri lähedal olevate piirkondade aktiivsele müügile. "Ehkki praegused tulemused on positiivsed, peaksime mõistma, et see turg on jõudnud tippu. Kui Läti tõstab järgmisel aastal alkohoolsete toodete aktsiisimaksu, tuleb piirikaubanduses järsk langus ning Läti eelarve kaotaks miljoneid eurosid," ütles alkoholitööstuse liidu juht.

Vitolsi sõnul on viimase kahe kuu jooksul alkoholi müük langenud, mis tähendabki, et sektor on stabiliseerunud ja tipp saavutatud. "Ligikaudu 20 protsenti kogu Lätis müüdavast alkoholist müüakse piirialal, mis toob riigieelarvesse märkimisväärset tulu," lisas ta.

Edasimüüja Amber Distribution Latvia juhatuse liige Pavels Filipovs rääkis LETA-le, et Eesti parlamendi otsuse tõttu aktsiisitõus külmutada võib piirialadel müük langeda 30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles