Rail Balticu läbi Valga viimist toetab alla poole valijatest (1)

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnast läbi Pärnu Lätti kulgev kiirraudtee Rail Baltic muudab märkimisväärselt meie maastikupilti.
Tallinnast läbi Pärnu Lätti kulgev kiirraudtee Rail Baltic muudab märkimisväärselt meie maastikupilti. Foto: Rbestonia.ee

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut viib läbi kuni valimisteni kestvat arvamusküsitluste seeriat, mille raames küsitakse iga kuu inimeste hinnangut iga parlamendierakonna ühe valimislubaduse kohta. Viienda vooru küsitluse viis  7.-14. novembrini läbi Turu-uuringute AS.

„Seekordsete valimislubaduste toetust vaadates on näha inimeste ootust sellele, et nende poolt valitud erakond võtaks midagi ette ka väga kõrgeks tõusnud alkoholiaktsiiside ning selle tagajärjel hoo sisse saanud piirikaubandusega,“ kommenteeris Ühiskonnauuringute Instituudi analüütik Tanel Paas. „Ettepaneku populaarsuses ei ole küll midagi üllatavat, kuid arvestades lisaks ka teema aktuaalsust, võib eeldada, et erakonnad pööravad aktsiisidele ja piirikaubandusele valimiste eel kindlasti tähelepanu,“ märkis Paas.

„Kõige huvitavam oli aga seekord Vabaerakonna soov testida toetust ideele viia Rail Baltic läbi Tartu ja Valga,“ jätkas Paas. „Rail Balticu vastaste arvu avaliku arvamuse uuringutes kommenteerides tuuakse sageli välja, et inimesed pole ilmtingimata kiire rongiühenduse, vaid trassivaliku vastu. Antud küsitluse põhjal aga näeme, et ilmselt alternatiivse trassi lubamisega valimistel populaarsust ei kasvata ning see jätaks paljud valijad ükskõikseks,“ ütles Paas.

Viiendaks vooruks esitatud valimislubadused ning nende toetus oli järgmine:

Vabaerakond küsis: „Kas peate vajalikuks Rail Balticu trassivaliku muutmist nii, et see kulgeks läbi Tartu ja Valga?“ Ettepanekut toetas 40%, vastu oli 30% ning seisukohta ei osanud öelda 29% vastajatest.

SDE küsis: „Kas pooldate ettepanekut, et kõik lapsed saaksid eriarsti vastuvõtule ühe nädala jooksul?“Ettepanekut toetas 96%, vastu oli 2% ning oma seisukohta ei osanud öelda 2% vastajatest.

Keskerakond küsis: „Kas toetate elektri- ja kütuseaktsiisi langetamist?“ Ettepanekut toetas 93% vastajatest, vastu oli 4% ning seisukohta ei osanud öelda 2%.

Reformierakond küsis: „Kas olete nõus, et alkoholiaktsiisi tuleb piirikaubanduse vähendamiseks alandada 2017. aasta veebruari tasemele?“ Ettepanekut toetas 78%,vastu oli 17% ning oma seiskohta ei osanud öelda 5% vastajatest.

Isamaa küsis: „Kas toetate Kaitseväe ja Kaitseliidu tugevdamist?“ Ettepanekut toetas 65%,vastu oli 29% ning seisukohta ei osanud öelda 6%.

EKRE küsis:„Kas Eestis peaks sulgema ligipääsu Venemaa propagandakanalitele ja portaalidele, et takistada Kremli vaenuõhutust Eestis?“Ettepanekut toetas 53%, vastu oli 40% ning seisukohta ei osanud öelda 8% vastajatest.

Ühegi küsimuse puhul polnud vastajatele märgitud, mis erakonnalt idee pärineb. Kõiki küsimusi paluti hinnata 4-palli skaalal („Jah“, „Pigem jah“, „Pigem ei“, „Ei). Iga küsimuse puhul on esitatud vastajate osakaal, kes vastas “Jah” või “Pigem jah”, ehk siis võttis erakonna ideed pooldava seisukoha. Vastajatel oli ka võimalus valida variant „Ei oska öelda“.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles