Sirje Potisepp: suvekuumuse mõju hakkab kergitama toiduainete hindu (1)

Sirje Potisepp
, toiduliidu juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.
Eesti Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp. Foto: Kalev Vilgats/Pärnu Postimees

Pikk ja põuane suvi mõjus laastavalt tänavusele teraviljasaagile. Seetõttu on oodata toiduainete kallinemist.

Näiteks oli Eesti keskmine sajuhulk juulis pea kolm korda väiksem kui pikaajaline keskmine. Selline põud mõjutas aga tugevalt selleaastast teravilja saagikust, mis on Eesti põllumajandus-kaubanduskoja hinnangul mullusega võrreldes 40 protsenti kukkunud. Ka viimase viie aasta keskmisega võrreldes on tänavune saak kolmandiku võrra väiksem.

Olukord on nukker, sest selle laastavat mõju tunnevad nii taime- kui loomakasvatajad ning seeläbi kogu toidutööstus. Kui ühtpidi ei paku tänavune saak loodetud koguses toorainet, siis teistpidi ei jätku söödavilja ega rohusööta loomadele. Samuti pole abi loota naaberriikidest, sest põud kahjustas ka ümberkaudseid põllumajandusi. Ebapiisav saak on tõstnud aga märkimisväärselt nii loomasööda kui tooraine hindu, mille tõttu on toidutööstuses tootmise omahinnad tõusuteel.

Kuna teravili on kogu toidutootmise alus, on paratamatu, et põuase suve ja saagikuse probleemidest tingitud hinnatõusu saavad peagi tunda ka tarbijad. Tõenäolise hinnatõusu puhul pole tegu töösturite ahnuse, vaid olukorrast tingitud vajadusega. Muudmoodi ei saaks toidutootmisettevõtted toimida. Olukorda võimendab üldine 2018. aastat iseloomustanud hinnatõus, mille üks oluline vedav mootor kohalikul tasemel on olnud valitsuse kehtestatud maksupakett, mis avaldab pea iga kuuga aina suuremat mõju. Näiteks elektri ja gaasi hinnatõusude efekti saame sügistalvel alles tunda. Samuti paneb muretsema kütuse jätkuv kallinemine maailmaturul.

Kõrgenenud palgaootused muudavad keerulisemaks ka uute töötajate värbamise.

Lisaks annab hinnatõusule hoogu palgaralli, mis tingitud tööjõupuudusest ning on tõsine probleem ka meie sektoris. Vabade töökohtade hulk tööstusettevõtetes oli juba eelmisel aastal üks läbi aegade kõrgemaid ning käesolev aasta lööb ilmselt taas rekordeid. Väärtuslikke töökäsi on vähe, ootused palganumbritele on aina kõrgemad ning samal ajal on tööjõu voolavus pigem suur. Kõrgenenud palgaootused muudavad keerulisemaks ka uute töötajate värbamise. See on pannud tootjad senisest rohkem olemasolevaid töötajaid hoidma – tõstetakse nii palkasid kui motiveeritakse muul viisil.

Kõike eelnevat silmas pidades on toiduainete hindade jätkuv tõus lähitulevikus paratamatu. Selleks tuleb valmis olla meil kõigil ning üks võimalik leevendus võiks olla tasakaalukam ja läbimõeldum tarbimine. Seejuures soovin aga meie tarbijatele südamele panna, et nende ostukorvi satuks ka edaspidi ikka võimalikult palju kohalikke toiduaineid. Sest kodumaine toidutootmine on väärtus, mis püsib vaid meie oma tarbijate toel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles