Nõunis esineb vabariigi pillimees

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Uppin.
Juhan Uppin. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna õhtul saab Otepää vallas Nõuni kultuurimajas teoks eriline pärimuskontsert. Üles astub Eesti ajaloo esimene vabariigi pillimees.

See uhke nimetus pole sugugi vaid sõnakõlks. Just sellise tiitliga pärjati Juhan Uppin tänavu 9. novembril Viljandis Pärimusmuusika Aidas.

Uppin on mitmekülgne lõõtspillimängija, kelle muusika juured on traditsioonis ning sealt võrsuvad oksad ronivad moodsate muusikastiilide, Skandinaavia ja iiri rahvamuusika, uue loomingu ja improvisatsiooni poole.

Pillimees esitleb oma viimast sooloalbumit «Pikk lugu», mis kirjeldab eesti lõõtspilli kui ühelt poolt traditsioonilist ja teisalt nüüdisaegset muusikainstrumenti ning võtab ühtlasi kokku tema tegevuse aastatel 2009–2018.

Uppin on üks säravamaid traditsioonilise eesti mängustiili valdajaid. Samas on ta alati olnud Teppo-tüüpi lõõtsa võimaluste, kõlapildi, mängutehnika ja repertuaari avardaja, kelle mängus avaldub sügav lugupidamine traditsiooni vastu.

Nii albumil kui ka kontsertidel kõlavad hinnatud pillimeistrite August Teppo ja Kalju Sarniti loodud lõõtspillid.

Lisaks kuuleb maailmas ainulaadset Aksel Tähnase päkarauakannelt, mille meisterlikuks mängijaks Uppinit samuti pidada võib. Just see võis kaasa aidata tema valimisele vabariigi pillimeheks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles