Tomi Saluveer: käime katuseid mööda

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomi Saluveer.
Tomi Saluveer. Foto: Arvo Meeks

Väide, et Lõuna-Eesti on sotside kants, sai reedel avaldatud katuserahade jagamise ülevaatest kinnitust. Valimiste eel toovad sotsid siia erakondadest enim toetust. Lihtsustatult öeldes lubavad nad tuua oma katuserahast Lõuna-Eestisse iga kolmanda euro, Isamaa ja Keskerakond aga iga viienda.

Jutt käib riigieelarvest eraldatavast summast, mida saadikud kasutavad meelepäraste tegevuste või asutuste toetuseks. Kokku jagasid erakonnad 2019. aasta riigieelarvest niinimetatud katuseraha 6,5 miljonit eurot. SDE osa on 1,94 miljonit, millest 662 500 eurot jagatakse Lõuna-Eestis (34%). Isamaa toob 1,86 miljonist Võru-, Põlva- ja Valgamaa toetuseks 335 000 eurot (18%). Keskerakonna jagatavast 2,2 miljonist tuleb kagunurka 350 000 (15%).

Suurim summa – 300 000 eurot – läks sedapuhku Otepää vallavalitsusele Eesti lipu ekspositsiooni uuendamiseks ning muuseumiruumide remondiks. See raha tuli sotsidelt, nagu ka suuruselt teine summa: 70 000 eurot Võru linnavalitsusele välikorvpalliväljaku ehitamiseks. Lisaks sai Võru linn sotsidelt 50 000 eurot rannaala lasteatraktsioonide tarbeks.

Reformierakond loobus katuserahast, nimetades sellisel kujul raha jagamist korruptsiooniks.

50 000-euroseid summasid tuli piirkonda seitse. Isamaa toetas sellises ulatuses Rõuge spordiklubi jääväljaku arendamist, Sõmerpalu motoklubi rajahooldusvahendite soetamist ja valgustuse remonti ning Taheva valla külade seltsi koostöövõrgustiku arendamist. Keskerakond toetas sama summaga Parksepa keskkooli spordiväljaku ja Võru Kreutzwaldi kooli võimlemislinnaku rajamist, samuti Võrumaa kutsehariduskeskuse kompetentsikeskuse Tsenter seadmete soetamist. Katuserahade siinse esikümne lõpetab 45 000 eurot Tilsi staadioni rekonstrueerimiseks Isamaalt.

EKRE jagab Eestis 300 000 ning Vabaerakond 227 000 eurot. Reformierakond loobus katuserahast, nimetades seda korruptiivseks.

Eks see ongi paljudele hämar ja arusaamatu. Kas keegi kontrollib, et raha ei jagata iseendaga seotud objektidele ja ühingutele? Kas raha kasutamisel on vaja tegeleda aruandlusega või on tegu lihtsalt kingiga?

Raha üldjuhul raisku ei lähe: remonditakse hooneid, jagatakse toetusi kultuurile ja spordile. Arusaamatuks jääb aga rahajagamise mudel. Kui sõbral on näiteks kogukonnaelu edendav MTÜ ning tal on abi vaja, kust leiab ta siis katuseraha taotlemiseks ankeedi? Kas kusagil on mingi järjekord, kuhu peaks ennast registreerima? Või käime katuseid mööda läbi tutvuste ja lobitöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles