Noorte leiutajate konkursil said esikohad Parksepa keskkooli õpilased

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva gümnaasium sai õpilasleiutajate konkursil parima kooli preemia. 5.–9. klasside arvestuses said II preemia  Hanna-Liisa Starke ja Tanel Tamm ning III preemia Birgit Ingermann ja Kersti Põldsalu. Noori juhendas kooli tööõpetuse õpetaja Jaan Tasa.
Tõrva gümnaasium sai õpilasleiutajate konkursil parima kooli preemia. 5.–9. klasside arvestuses said II preemia Hanna-Liisa Starke ja Tanel Tamm ning III preemia Birgit Ingermann ja Kersti Põldsalu. Noori juhendas kooli tööõpetuse õpetaja Jaan Tasa. Foto: Evelyn Tamm

Täna autasustati Tallinna Tehnikaülikooli innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse Mektory saalis õpilasleiutajate riikliku konkursi parimaid. Auhinnalised kohad said Valgamaalt Tõrva gümnaasiumi ning Võrumaalt Parksepa ja Vastseliina gümnaasiumi õpilased. Parima kooli preemia pälvis Tõrva gümnaasium.

Riikliku konkursi preemiad andis üle haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak. Kantsler tunnustas 34 õpilasleiutajat, kelle mõttelennu ja kätetöö tulemusena valmis 28 põnevat leiutist. „Nii tänavune kui ka eelnevad konkursid näitavad, et õpilaste mõtted paneb lendama meie igapäevane elu. Noored märkavad probleeme, analüüsivad neid ja pakuvad välja lahendusi,“ sõnas Varrak. „Leiutamine on esimene samm teel unistustest tegelikkuseni. Soovin kõigile rohkem unistusi ja pealehakkamist, et unistused ka teoks teha.“

1.–4. klassi õpilaste hulgas anti välja neli esimest preemiat.

Karoliis Tamm (Parksepa keskkool) pälvis I preemia aknaga piimapaki välja mõtlemise eest, et oleks kohe näha, kas piima veel on või enam mitte.

Braian Tsirk (Parksepa keskkool) sai I preemia töö „Puu krae“ eest. Lihtsalt kättesaadavate  vahenditega meisterdatud puu krae hõlbustab aia hooldust ja kaitseb puu koort muru niitmise ajal. I preemia võitjad said auhinnaks 400 eurot. Tsirk sai selle töö eest lisaks Tallinna Tehnikaülikooli Mektory tehnoloogiakooli auhinna.

III preemia ja 200 eurot võitis Parksepa keskkooli 1. klassi õpilane Riko Rosenberg tööga "Kandiline liimipulk".

5.–9. klasside arvestuses said II preemia ja 500 eurot Hanna-Liisa Starke Tõrva gümnaasiumi 7. klassist tööga „Helkur kingalusikas" ning Tanel Tamm Tõrva Gümnaasiumi 6. klassist tööga "Sõiduki küljekaamera". Tamm sai oma töö eest ühtlasi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi auhinna.

III preemia ja 400 eurot said Birgit Ingermann Tõrva gümnaasiumi 5. klassist tööga "Koerte jalutusrihma täiendus rihma närimise ärahoidmiseks", Egert Nagel Vastseliina gümnaasiumi 6. klassist tööga "Matemaatika-äratuskell" ja Kersti Põldsalu Tõrva gümnaasiumi 8. klassist tööga "Kaitseketas istikule".

Gümnaasiumiastmes jäeti esimene preemia sel korral välja andmata.

I preemia võitnud õpilaste juhendamise eest sai 500-eurose juhendajapreemia Parksepa keskkooli klassiõpetaja Ülle Noppel.

450-eurose juhendajapreemia sai II preemia saanud tööde juhendaja, Tõrva gümnaasiumi tööõpetuse õpetaja Jaan Tasa.

Parima kooli preemia (esemeline preemia väärtusega 3250 eurot) pälvis Tõrva gümnaasium.

Õpilasleiutajate riiklikku konkurssi korraldab Eesti Teadusagentuur, rahastab haridus- ja teadusministeerium.

Karoliis Tamm (Parksepa keskkooli 1. klass) pälvis I preemia aknaga piimapaki välja mõtlemise eest, et oleks kohe näha, kas piima veel on või enam mitte.
Karoliis Tamm (Parksepa keskkooli 1. klass) pälvis I preemia aknaga piimapaki välja mõtlemise eest, et oleks kohe näha, kas piima veel on või enam mitte. Foto: Eesti Teadusagentuur
Braian Tsirk (Parksepa keskkooli 2. klass) sai 1.–4. klassi arvestuses I preemia töö „Puu krae“ eest. Lihtsalt kättesaadavate vahenditega meisterdatud puu krae hõlbustab aia hooldust ja kaitseb puu koort muru niitmise ajal.
Braian Tsirk (Parksepa keskkooli 2. klass) sai 1.–4. klassi arvestuses I preemia töö „Puu krae“ eest. Lihtsalt kättesaadavate vahenditega meisterdatud puu krae hõlbustab aia hooldust ja kaitseb puu koort muru niitmise ajal. Foto: Eesti Teadusagentuur
III preemia ja 200 eurot võitis 1.–4. klasside arvestuses Parksepa keskkooli 1. klassi õpilane Riko Rosenberg tööga "Kandiline liimipulk".
III preemia ja 200 eurot võitis 1.–4. klasside arvestuses Parksepa keskkooli 1. klassi õpilane Riko Rosenberg tööga "Kandiline liimipulk". Foto: Eesti Teadusagentuur
5.–9. klasside arvestuses sai III preemia Egert Nagel Vastseliina gümnaasiumi 6. klassist tööga "Matemaatika-äratuskell"
5.–9. klasside arvestuses sai III preemia Egert Nagel Vastseliina gümnaasiumi 6. klassist tööga "Matemaatika-äratuskell" Foto: Eesti Teadusagentuur
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles