Läti patsientidele terendab lootus Valgas ravi saada

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kiirabi tööülesandeid täitmas. Foto on illustratiivne.
Läti kiirabi tööülesandeid täitmas. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Läti haigekassa ja Valga haigla esindajad arutavad varsti lepingu sõlmimist, mis võimaldaks Läti kiirabil naaberriigist patsiente Valga haiglasse tuua. Ühtlasi saaksid Valka regiooni elanikud Läti riigi raha eest Valgas muul ravil käia.

Praegu lubab kahe riigi leping piirialadel kiirabil piiri ületada, et seal oma riigi patsiendile abi pakkuda ja ta koduriiki ravile toimetada. Ka saavad Eestis tasuta erakorralist abi kõik Euroopa Liidu kindlustatud kodanikud, kel kaasas kehtiv Euroopa ravikindlustuse kaart ning keda terviserike Eestis tabanud on.

Läti kiirabil puudub aga võimalus viia seal riigis viga saanud patsient Eesti haiglasse. See küsimus on terav just Valka piirkonnas, kuna Valka haigla traumapunkt ei paku erakorralist ravi. Lähim suur Läti haigla asub piirilinnast 50 kilomeetri kaugusel Valmieras. Kui lätlane saab Valkas viga, kiirabi teda praegu mõne kilomeetri kaugusele Valga haiglasse tuua ei või.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles