Ivari Padar: kuumi teemasid jagub

Ivari Padar
, Euroopa Parlamendi saadik (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar 
Ivari Padar Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Võrumaa juurtega eurosaadik annab ülevaate, millised pakilised ja kuumad teemad praegu parlamendis arutlusel on. Nende seas on muidugi ränderaamistik, Ukraina-Vene konflikt ja uus eelarve, mis mõjutab meid kõiki. 

Euroopa parlamendis on kuumade teemadena üleval kõik see, mis ka Eestis kõneainet pakub. Äsja oli siin ÜRO ränderaamistiku arutelu, kus oli seinast seina arvamusi, kas seda dokumenti toetada või mitte. Vastaline oli siin eelkõige paremradikaalne seltskond, põhiosa parlamendist oli arutlev ja kaalutlev.

Kõik arukad inimesed on ju mures. Rändeküsimused on jõuliselt tõstatunud ning kellelegi ei meeldi sellega kaasnev negatiivne pool, sealhulgas võõrad pätid tänaval. Olukorrale otsitakse lahendust.

Asja üks pool on humaansus ja sõjapõgenikud, teiseks küljeks õilsa kuri ärakasutamine.

Kodanike hirmud ja ettevaatlikkus on igati arusaadavad. Niisamuti ei meeldi soomlastele Eesti juveelivargad ega sakslastele Eestist pärit bensiinijaamanäppajad. Ränne ja sellega kaasneva negatiivse mõjuga toimetulek on igivana teema ja nüüdseks teravalt päevakorrale tõusnud. Seda tuleb ausalt tunnistada ja teemaga ka tegeleda.

Rände raamleping annab selleks paremad võimalused. Teemaga mittetegelemine on kaose suurendamine ja pea liiva alla matmine.

Jätkuv probleem on Ukraina. Parlament on Ukraina valitsusega tihedas koostöös tegelenud sealsete sisemiste reformidega ja korruptsiooni vähendamisega. Minul oli hiljuti kohtumine Ukraina põllumeeste suure delegatsiooniga ja kõne all olid samad teemad.

Vägagi murelikuks teeb ägenenud Ukraina-Vene konflikt ja parlament valmistub vastavaks aruteluks, mis peagi ees ootab.

Muidugi võib küsida: miks tempo on nii aeglane ja miks kiiremini ei reageerita? Ütlen vastuseks, et arukaid ja mõjukaid otsuseid saab teha vaid täit pilti omades.

Kõik arukad inimesed on ju mures! Rändeküsimused on jõuliselt tõstatunud ning kellelegi ei meeldi sellega kaasnev negatiivne pool, sealhulgas võõrad pätid tänaval.

Brüsselis käivad tõsised arutelud ka teemal, kuidas tagada kaubanduse tarneahelas ausad tavad. Kaubanduskettidega võrreldes on põllumehed kogu Euroopas jäänud ebavõrdsesse positsiooni.

Kui näiteks kiiresti rikneva kauba realiseerimise aeg on 10 päeva, siis kaupmees võib sulle raha maksta alles 45 päeva pärast. Kui aga kaup jääb müümata, siis millised on tagasivõtmise tingimused? Praegu on lõpusirgel arutelud, kuidas kaitsta põllumehi. Selle tulemusena kasvab tulevikus ausa kaubanduse osakaal.

Lisaks käivad parlamendis debatid aastateks 2021–2028 kavandatud eelarve üle. See mõjutab meid kõiki. Oleme Euroopa Liidu eelarvevõimalusi aktiivselt kasutanud ja tänu sellele on Eesti elu ka tublisti edenenud. Hiljaaegu saatsin omalt poolt 50 täiendavat ettepanekut, kuidas tuleviku põllumajandust edendada. Lisaks Eesti huvidele sai arvestatud Läti seisukohtadega. Ei saa me läbi Lätita! Naabritega koostöö on tähtis ja mitte ainult piirikaubanduses.

Minu enda töölaual on ka arvamuse koostamine teemal, kuidas tehisintellekt mõjutab tulevikus meie elu. Millised on riskid, kui tehislik mõistus hakkab meie igapäevasest elust üha rohkem osa võtma? Progressile kätt ette ei pane.

Samas peame olema kindlad, et tehisintellektile usaldatud informatsiooni töötlemine – olgu selle näiteks kas või eeltöö otsuseks, kellele anda pangalaenu, keda ülikooli vastu võtta ja keda lubada riiki – oleks adekvaatne, aus ja erapooletu. Samuti tuleb teha kõik selleks, et välistada olukorrad, kus on risk inimeste privaatsusele ja eraelule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles