Riigikogusse pürgib nii veterane kui värsket verd

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui erakondade täisnimekirjad ja kandidaatide järjestus alles selguvad, siis piirkonna esinumbrid on suure tõenäosusega paigas.
Kui erakondade täisnimekirjad ja kandidaatide järjestus alles selguvad, siis piirkonna esinumbrid on suure tõenäosusega paigas. Foto: Lõuna-Eesti Postimees
  • Päris kindlad peaksid olema viie praeguse riigikogu erakondade Kagu-Eesti esinumbrid.
  • Vabaerakonna Kagu-Eesti kandidaatide seas on ka erakonna esimees Kaul Nurm.
  • Kandidaatide järjestus ninekirjas mõnelgi juhul veel selgub.

Iga päevaga saab üha selgemaks, kes Võru-, Valga- ja Põlvamaa valmisringkonnas kevadel riigikogusse kandideerivad. Nende hulgas on nii mitmes parlamendi koosseisus Toompeal istunuid kui ka üpris uusi tegijaid poliitmaastikul.

Päris kindlad peaksid olema praeguste riigikogu erakondade Kagu-Eesti esinumbrid. Need on Hanno Pevkur, Ivari Padar, Tarmo Tamm, Priit Sibul ja Uno Kaskpeit. Kes aga nimekirjas millisel positsioonil on, alles selgub. Esitame praegu nimed juhuslikus järjekorras.

Reformierakonna esinumber on riigikogu liige ja endine minister Hanno Pevkur. Nimekirjas peaksid kandideerima ka Liina Kersna, Maido Ruusmann, Andrus Seeme, Einike Mölder, Aivar Rosenberg, Margus Lepik, Ülo Needo, Anti Haugas ja Peeter Sibul.

Sotsiaaldemokraatide nimekirja veab Võrumaalt pärit eurosaadik Ivari Padar. Nimekirjast on veel Anti Allas, Sirje Tobreluts, Rein Randver, Kalvi Kõva, Inara Luigas, Rein Järvelill, Maire Murumaa, Tarmo Tamm ja Kaupo Kutsar.

Keskerakonna esinumber on maaeluminister, Põlvamaa mees Tarmo Tamm. Kandideerivad teadaolevalt veel Ester Karuse, Heimar Lenk, Anneli Ott, Ülle Juht, Andre Laine, Ülo Tulik, Jaanus Raidal ja Janika Usin. Nimekiri kinnitatakse praeguste plaanide kohaselt 12. jaanuaril. Siis peaks selguma ka kandidaatide järjestus. Juba sel reedel võib aga Võru keskväljakul näha nii ringkonna esinumbrit kui hulka kandidaate, kes valimistele siin kandis ametlikumat sorti stardipaugu annavad.

Vabaerakonna Kagu-Eesti kandidaatide seas on ka erakonna esimees Kaul Nurm, kes lõpetanud Tõrva gümnaasiumi. Kandidaadid on ringkonnas veel Üllar Vana, Urmas Ott ja Kati Kongo. Vabaerakonna Lõuna-Eesti arendusjuht Kati Kongo sõnul on nimekiri veel pidevas muutumises ja täieneb kindlasti.

Kandidaatide registreerimiseks esitamine algas 4. detsembril ja lõpeb 17. jaanuaril.

Erakond Isamaa avaldas oma esinumbri nime, kelleks on erakonna peasekretär, Otepää vallas elav Priit Sibul. Peale selle on kandideerimisest Isamaa nimekirjas Kagu-Eestis tänaseks avalikult teatanud Merle Jääger ja Meelis Mõttus.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond teatas, et nende kaks ringkonna esinumbrit on Uno Kaskpeit ja Merry Aart.

Vabariigi valimiskomisjon jaotas eelmisel nädalal 2019. aasta riigikogu valimiste 101 mandaati. Ringkond nr 11 (Võru-, Valga- ja Põlvamaa) kaotas ühe mandaadi. Valimisringkonnas jagatakse neid nüüd kokku kaheksa.

Riigikogu valimised on 3. märtsil. Kandidaatide registreerimiseks esitamine algas 4. detsembril ja lõpeb 17. jaanuaril.

2015. aasta riigikogu valimistel kogus 11. ringkonnas (Võru-, Valga- ja Põlvamaa) enim hääli Reformierakond (24,8%). Järgnesid Sotsiaaldemokraatlik Erakond (24,3%), Keskerakond (19,5%), Isamaa ja Res Publica Liit (12,7%) ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (9,6%).

Suurima häälesaagi kogusid Ivari Padar (3992 häält), Hanno Pevkur (3816) ja Heimar Lenk (3398). Hääletamas käis ringkonnas ligi 60 protsenti valimisnimekirja kantud inimestest.

Erakond oli kandidaatide nimede avalikustamisel tõrges

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) avaldas Lõuna-Eesti Postimehele vaid kaks riigikogu valimiste kandidaadi nime. Ometi on erakonnal kümnest inimesest koosnev kandidaatide nimekiri valmis.
Erakonna esindaja Merry Aart tunnistas, et sellise käitumise taga oli kokkulepe teise Kagu-Eestis tegutseva kohaliku väljaande – Lõunalehega. Selle kohaselt oli EKRE lubanud saata neile täisnimekirja esimesena, lootes sel moel teiste väljaannete eest infot kinni hoides saada ühe väljaandega endale soodsamaid kokkuleppeid.
Lõuna-Eesti Postimees taunib taolisi kokkuleppeid ning eeldab, et valimistega seotud info peaks olema võrdselt kättesaadav kõigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles