Lauluema preemia saavad Riitsaar ja Torm-Kriis

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Preemiatest ühe saab hõbeehete meister Evar Riitsaar. 
Preemiatest ühe saab hõbeehete meister Evar Riitsaar. Foto: Raimu Hanson/Postimees

Täna antakse kätte seto rahvalauliku Anne Vabarna nimelised omakultuuripreemiad.

Vallasisese preemia vääriliseks hindas komisjon Evar Riitsaart traditsiooniliste seto hõbeehete valmistamise oskuste alalhoidmise ja edendamise eest. Tänavu ilmus tema raamat «Sõlekiri» ja valmis film «Sõle loomise lugu». Aasta jooksul on Riitsaarel olnud personaalnäitused muu hulgas Tallinnas, Petseris ja Võrus. Lisaks lõi ta kaasa mitmel Setomaa ühisnäitusel Pihkvas ja Peterburis. Seto Miihi Summa ja Tuhkwizza lauljana esines ta aasta jooksul ka mitmesugustel sündmustel, eriti eredalt paistis ta silma Tallinnas mardilaadal ja esimesel setode tantsupeol.

Vallavälise preemia saab Piret Torm-Kriis esimese Seto tantsupeo «Kagoss kargasõ» korraldamise eest. Setode ja Setomaa ühendamine tantsu kaudu tõi rahvatantsu juurde nii vanu kui noori ja puudutas etendusena paljusid hingi. Torm-Kriis juhendab ka kultuuriklubi Setoluu’, kellega valmistati ette tantsuvideod, mille järgi tantsupeole tulija sai õppida või meelde tuletada setode tantse. Lisaks esindas Torm-Kriis ülemsootskana Setomaad nii üritustel, kohtumistel kui ka meedias.

Anne Vabarnale pühendatud päev algab täna mälestusminutitega lauluema haual Värska kalmistul. Omakultuuripreemiate üleandmine ja laureaatide õnnitlemine on Värska kultuurikeskuses, õhtut juhivad eelmise aasta laureaadid: leelokoor Kuldatsäuk ja Heiki Valk. Omakultuuriõhtule on oodatud kõik seto kultuuri austajad ja viljelejad. Üritust toetavad Setomaa kultuuriprogramm ja vallavalitsus.

Anne Vabarna nimeline omakultuuripreemia antakse välja 23. korda. Varasematel aastatel tegi seda Värska vallavalitsus, haldusreformi järel läks see austav ülesanne üle Setomaa vallavalitsusele. Preemia antakse traditsioonilise seto pärimuskultuuri edasikandmisel tehtud silmapaistva töö eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles