Muheda kirjamehe pärand köideti kaante vahele

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teose kokku pannud Lauri Sommeri sõnul võib Jaiki juttude kogu nimetada ka Võrumaa panoraamiks. FOTO: Arved Breidaks
Teose kokku pannud Lauri Sommeri sõnul võib Jaiki juttude kogu nimetada ka Võrumaa panoraamiks. FOTO: Arved Breidaks Foto: Arved Breidaks

Võru Kreutzwaldi muuseumis esitleti jõulunädala eel värskelt trükist tulnud Juhan Jaigi seni avaldamata tööde kogumikku «Tundmata Palu», kuhu on koondatud lastekirjanikuna tuntud muheda kirjamehe täiskasvanutele kirjutatud loomingut.

««Tundmata Palu» koondab Juhan Jaigi kirjatööd, mida ei ole varem üheski raamatus avaldatud,» lausus teose koostanud kirjanik Lauri Sommer. 334 leheküljele on mahutatud eeskätt Võrumaaga seotud jutud. «Võib öelda, et see on Võrumaa panoraam: mälestused Kandle teatrist, Kubijal suvitamisest, selline elu, mida siin sada või üheksakümmend aastat tagasi elati,» rääkis Sommer. Kogumikku koondatud tööd pärinevad aastatest 1920-1948.

Kaante vahele on jõudnud Juhan Jaiki seniavaldamata lood. FOTO:
Kaante vahele on jõudnud Juhan Jaiki seniavaldamata lood. FOTO: Foto: Arved Breidaks

Võrumaa kirjandusklassik, eesti maagilise realismi rajaja Jaik oli tuntud vahetu ja sõbraliku mehena ning tema loomus peegeldub ka uues kogumikus. «Väga palju on liikuvaid pilte, sest ta oli vahetu mees, kes sai alati inimestega jutule. Suuline kõne on ka siin raamatus,» märkis Sommer.

Võrreldes Artur Adsoni mälestustega «Väikelinna Moosekant», on Jaigi Võrumaa-vaated Sommeri sõnul pärit hilisemast ajast ning elu ennast on edasi antud vahetumalt, kui Adson seda tegi.

Lisaks sajanditaguse Võrumaa elu kirjeldustele leiab uuest kogumikust ka seni tundmatut Jaiki, kes kirjutas liivlastest ja Itaaliast. «Itaalia on Võrumaast küll kaugel, aga kui sulle meeldib Suur Munamägi, siis sulle meeldib ka Etna ja Vesuuv,» lausus Sommer. Samuti on kogumikus luulet ja žurnalistikat.

Kirjanik Lauri Sommeri enese juured on Jaigiga kohati kui seeneniidistik põimunud Sänna maastikel. «Mu vanaisa talu on kaks kilomeetrit sealt kus ta sündis. Need maastikud ja looduse müstika on seal metsade vaikuses endiselt olemas,» rääkis Sommer. «Sel ajal kus metsi jääb vähemaks ja info peale tungib, on seal see loodustunnetus olemas.»

Sommeri koostatud kogumiku andis välja Kaarnakivi selts. Raamatu kujundas Mari Ainso, kaane tegi Marja-Liisa Plats. Iga soetatud eksemplari eest on Kaarnakivi selts lubanud istutada Võrumaale puu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles