Üksiku uitaja viimane teekond lõppes maantee ääres

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruku surnukeha leiti paarisaja meetri kauguselt Tilsi küla piirist.
Tüdruku surnukeha leiti paarisaja meetri kauguselt Tilsi küla piirist. Foto: Arved Breidaks

Põlvamaa Tilsi perekodu kasvataja tegi 1. jaanuari pärastlõunal tavapärast tervisekõndi, kui märkas küla piirist paarisaja meetri kaugusel teekraavis lamavat inimkogu. Peagi selgus kohutav tõde: lumehanges oli katkenud perekodu kasvandiku kõigest 15 aastat kestnud elutee.

Leidmise hetk on läinud kirja kellaajaga 14.15, kuid millal ja millistel asjaoludel teismeline maanteekraavis surmaunne suikus, selgitab välja algatatud kriminaaluurimine.

Võrumaalt Rõuge vallast Tilsi perekodusse suunatud neiut teati kui üksildast uitajat, kes armastas kasvatajatele sõna jätmata aeg-ajalt ära kaduda. «See oli murekoht,» kinnitas perekodu juhataja Tiia Peebo.

Viimastel kuudel oli tüdruk nõnda ära käinud mitu korda, kuid tulnud alati tagasi kas ise või koos politseipatrulliga. Tee viis tüdruku aeg-ajalt Põlvasse ja Tartusse. «Seni oli neiu alati naasnud kainena ning polnud põhjust karta, et temaga midagi hullu juhtub,» kinnitas politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk.

Sestap oli tüdruku surnuna leidmine perekodu väravast vaid umbes 700 meetri kauguselt teekraavist kogu kollektiivile šokk. «Me kõik oleme leinas,» ütles Tiia Peebo pisaratega võideldes. «Oleks nagu pereliikme kaotanud.»

Tilsi perekodu oli kolmapäeval leinas.
Tilsi perekodu oli kolmapäeval leinas. Foto: Arved Breidaks

Kolmapäeva ennelõunal kogunes Tilsi perekodu rahvas ühisele mälestushetkele, et meenutada teisipäeval lahkunud kaaslast.

Kuigi tüdruku uitamised valmistasid perekodu töötajatele üksjagu peavalu, jäädakse lahkunut meenutama hoopis kui andekat joonistajat ja sportlast. «Ta oli imeline joonistaja ja hästi sportlik tüdruk,» sõnas Peebo. «Armastas üksi ekselda – see oli eripära, mis tegigi temast väga sportliku tüdruku.»

Üksiku ringiuitajana pani ta tähele looduse ilu, mida neiu oma joonistustes armastas kujutada. Joonistamine oli hobi, mida tüdruk harrastas siis, kui nii-öelda vaim peale tuli. «Tüdruk oli väga tark ja hoolis väikestest lastest,» lisas Peebo.

Tilsi perekodu tabanud leina ja šokiga aitasid teisipäeval ja kolmapäeval nii töötajatel kui ka eelkõige kasvandikel toime tulla politsei ja ohvriabi kriisinõustajad. Politsei pakub nõustamist ja tuge küllap ka edasistel päevadel. «Peame oma eluga edasi minema,» tõdes Peebo.

Esmaspäeval, kui vaheaja järel algab taas õppetöö Tilsi põhikoolis, viiakse ka seal läbi mälestushetk lahkunud kaaslasele.

Juhtunu uurimiseks algatas politsei kriminaalmenetluse paragrahvi järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest. Sündmuskohal 1. jaanuaril tehtud toimingute põhjal on välistatud surm vägivalla läbi või liiklusõnnetuse tagajärjel.

2. jaanuaril saadeti neiu surnukeha kohtuarstlikku ekspertiisi, et saada vastus küsimustele, mis surma põhjustas ning kas sellega võisid olla seotud joovastavad ained.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles