Laste ja eakate puude tuvastamine muutus mugavamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkindlustusameti talitusejuhi Ülle Leesmaa sõnul pooldas 85 protsenti testimisel osalenutest uut taotlusvormi. 
Sotsiaalkindlustusameti talitusejuhi Ülle Leesmaa sõnul pooldas 85 protsenti testimisel osalenutest uut taotlusvormi. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Laste ja eakate puude raskusastme tuvastamine muutus mugavamaks, kuna sotsiaalkindlustus- amet võttis kasutusele uue taotlusvormi, mis võrreldes eelmisega on oluliselt lühem ning taotlejale lihtsam ja mugavam täita.

Sotsiaalkindlustusameti ekspertiisi ja sotsiaaltoetuste talituse juht Ülle Leesmaa ütles, et need, kes kunagi on puudega seotud toetusi taotlenud, teavad, kui pika ja põhjaliku vormi pidid lapsed ja eakad täitma. «Taotlusvorm oli 16 lehekülge ja seal oli selliseid küsimusi, mis ei ole praegu enam olulised.»

Uuest taotlusvormist on välja jäetud kõik sellised küsimused, millele leiab vastused mitmesugustest andmebaasidest. «Korraldasime töö nii, et inimene ei pea korduvalt esitama kord juba riigile või kohalikule omavalitsusele esitatud andmeid,» rääkis Leesmaa. Ta lisas, et amet viis enne uue vormi kasutuselevõttu läbi ka testimised, kus osales üle 250 inimese. 85 protsenti neist pooldas uut taotlusvormi.

Puude raskusastme määramisel hinnatakse inimese toimetulekut. Taotleja peab kirjeldama peamisi piiranguid oma tegevustes ning piirangute esinemise sagedust. Info koos taotleja isikuandmetega mahub nüüd kahele lehele. Uue taotlusvormi leiab ameti kodulehelt.

Lastel ja eakatel tuvastatakse puude raskusastet selle järgi, kui palju on tal vaja kõrvalabi, juhendamist ja järelevalvet. Mida suurem see on võrreldes eakaaslastega, seda raskem on puue. Tööealiste puude tuvastamine käib teistel alustel. Neil hindab töövõimet töötukassa. Kui inimene soovib samal ajal tuvastada ka puude raskusastet, saab sedagi teha koos töövõime hindamisega töötukassas.

2018. aastal sai sotsiaalkindlustusamet ühes kuus keskmiselt 533 laste puuetega ja 2268 vanaduspensioniealiste puuetega seotud taotlust. Tööealistelt inimestelt tuli selliseid taotlusi kuus keskmiselt 2268. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles