Militaarfestivalil ilma relvaloata enam põmmutada ei või

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga militaarteemapargi juhataja Meelis Kivi ütles, et sihtasutuse meeskonnal tuleb maha istuda, uut relvaseadust põhjalikult uurida ning peagi ka inventuur teha, et relvade arvelolekut puudutavaga kõik korras oleks.
Valga militaarteemapargi juhataja Meelis Kivi ütles, et sihtasutuse meeskonnal tuleb maha istuda, uut relvaseadust põhjalikult uurida ning peagi ka inventuur teha, et relvade arvelolekut puudutavaga kõik korras oleks. Foto: arhiiv

Aasta algusest kehtima hakanud uus relvaseadus toob kaasa muudatusi ka Valga militaarteemapargile. Arvele tuleb võtta isegi stardipüstol ja ümberkorraldusi teha ka järgmises militaarfestivalis.

Edaspidi peab olema relvaomamise vajadus paremini põhjendatud ning politsei- ja piirivalveamet saab õiguse vajadusel relvaloa väljaandmisest keelduda. Eurodirektiivist tulenevad muudatused puudutavad ka muuseume, kes relvadega tegelevad. Kagu-Eestis on ainus selline Valga militaarmuuseum.

Sihtasutuse Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon juhataja Meelis Kivi ütles, et uued reeglid teevad veidi keerulisemaks ka muuseumi elu. Esialgu nad siiski midagi ümber paigutama ei pea, kuna olid paar sammu seadusest ees.

Stardipüstol on relv

«Õnneks paar aastat tagasi, kui ümberkorraldused tegime, vaatas politsei üle meie hoidlad, eksponeerimisruumid, lukustuse, üldvalvesüsteemid ja sellegi, mismoodi on riskid maandatud. Sellega jäädi rahule. Panustasime asjadesse, mis nüüd mõnelgi eelarvest raha nõuavad. Jõudsime oma muuseumi õigel ajal ümber ehitada veelgi karmimatele tingimustele vastavaks, kui tol hetkel Eesti relvaseadus nõudis.»

Politsei- ja piirivalveametil on õigus relvaloa väljaandmisest vajadusel ka keelduda.

Küll aga tuleb täiendusi teha relvade arvele võtmises, kuna arvelevõtule kuuluvate esemete loetelu on laienenud. «Relvade oluliste osade nimistu on suurenenud. Kasutasime oma tegevustes näiteks stardipüstolit, millega avatakseka palju spordivõistlusi. Uus seadus näeb ette, et seegi peab olema relvana registreeritud. Selliseid nüansse on palju,» lausus Kivi.

Ta lisas, et kuuldavasti on Euroopa Liidus kõneaineks ka väljas seisvad tankid, kahurid, soomukid ja muu sarnane, mida muuseumi õuelgi leidub, ent esialgu nende kohta täpsem info puudub.

Deaktiveeritud relva kasutaja vajab luba

Rangemad reeglid mõjutavad ka igal aastal sihtasutuse Valgas ja selle ümbruses korraldatavat militaarfestivali. Igaühel, kes nüüd näidislahingus püssist pauku teeb, peab olema relvaluba. «Sõjaajalooklubid aktsepteerisid seda, et igaühele ei saa relva kätte anda. Kui inimene on endale soetanud osaliselt deaktiveeritud relva, millega saab näidislahingutes paukmoonaga lasta, vajab ta nüüd ka relvaluba,» lisas Kivi.

Kuigi vahepeal on kaalutud militaarfestivaliga lõpparve tegemist, on see siiski taas tulemas, aga uuendatud kujul. Millisel täpselt, ei soostunud Kivi esialgu avama. Seadusemuudatuste arutelud käivad neil ka kultuuriministeeriumi ning politsei- ja piirivalveametiga. «Ei ole muutunud mitte üks seadus. On muudatusi ka teise kandi pealt, mida ma kommenteerida ei saa. Festival on uue kava ja uute elementidega.»

Kuidagi probleemseks Kivi siiski ümberkorraldusi ei pea. «Midagi teha ei ole, elu on läinud väga kurjaks terves maailmas. Sellepärast karmistatakse neid asju järjest rohkem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles