Soomusrongiga koos tuleb Pukka pimelavastus

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomusrong nr 7 Wabadus alustas teekonda jaanuari algul Kehra raudteejaamast. Sel nädalal jõuab vaatamisväärsus Valgamaale.  Sander Ilvest / Postimees
Soomusrong nr 7 Wabadus alustas teekonda jaanuari algul Kehra raudteejaamast. Sel nädalal jõuab vaatamisväärsus Valgamaale. Sander Ilvest / Postimees Foto: Sander Ilvest / Postimees

Meenutamaks 100 aasta möödumist Vabadussõjast, jõuab mööda omaaegset lahingutegevuse marsruuti sõitev soomusrong sel nädalal Puka raudteejaama. Kultuurimajas tuleb sel puhul omapärane tasuta pimekontsertlavastus.

Vabadussõja soomusrongist inspireeritud näidis nimega nr 7 Wabadus peatub Valgamaal Puka raudteejaamas huvilistele uudistamiseks sel nädalavahetusel.

Reedel kell 11 on soomusrongi pidulik avamine. Vaksali kõrval on kaitseväe tehnika näitus: käsitulirelvad ning sõjaväeautod koos haagiste ja väliköögiga. Soojendada saab end köetud sõduritelgis, kus pakutakse kuuma puljongit ja pirukat. Sel päeval teevad ka Otepää valla koolilapsed soomusrongi ühiskülastuse.

Reedel kell 19 on Puka kultuurimajas pimekontsertlavastus «Soomusronglaste radadel», mille eest piletiraha ei küsita.

«Minu eesmärk ei ole taasluua visuaalselt soomusrongi eluolu, vaid panna inimesed kogema seda üksinda,» ütles Otepää kultuurikeskuste loomejuht Merilin Kirbits. «Inimesed peavad kasutama oma kujutluspilti ja sisetunnet ning meie Ott Kartauga jutustame seiku soomusrongi nr 2 kohta. Püüame helindada tekstis olevaid tegevusi, mida ilmestab muusikaga Toomas Lunge.»

Soomusrong nr 7 Wabadus on Puka raudteejaamas huvilistele valla reedest pühapäevani.

Soomusrong asus teele jaanuari algul Kehrast. 28.–30. jaanuarini on see soomusrong Sangaste ja 31. jaanuaril Valga raudteejaamas.

Aastatel 1918–1920 toimus Eesti Vabadussõda, mille võitmisel ja Eesti riigi iseseisvuse kehtestamisel mängisid tähtsat rolli soomusrongid. 100 aastat hiljem on Eesti sõjamuuseum valmis ehitanud tollasest soomusrongist inspireeritud näidise, mis sai nimeks soomusrong nr 7 Wabadus.

Kui Vabadussõjas oli soomusrongi roll vedada lahingumoona ja sõdureid, siis näidisrongist Wabadus leiab Vabadussõda, soomusronge ja selle kangelasi tutvustava näituse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles